Podwyżka cen wieprzowiny nawet o 5 procent, ale dopiero w drugiej połowie roku

Hodowcy trzody chlewnej mają jeszcze jedno marzenie, które od dłuższego czasu nie może się spełnić – opłacalna hodowla.

Podwyżka cen wieprzowiny nawet o 5 procent, ale dopiero w drugiej połowie roku

Eksperci przewidują, że Polsce grozi załamanie produkcji trzody chlewnej, co automatycznie przełoży się na podwyżkę wieprzowiny. Jednak czy będzie cena wzrośnie o 5 procent, to zależy również od wysokości eksportu w okresie pierwszej połowy tego roku. Oczywiście to, czy klienci będą chętnie kupować mięso wieprzowe też nie jest bez znaczenia.

Niestety obecne podwyżki na jakie zostali narażeni konsumenci nie napawają optymizmem. Co prawda w styczniu i lutym nie odnotowano spadku sprzedaży produktów, ale możliwe jest, że w pewnym momencie klienci ograniczą swoje zakupy. To bardzo prawdopodobne, zwłaszcza że w tym roku jeżeli w ogóle będzie wzrost płac w polskich firmach to na poziomie minimalnym.

Jeżeli prognozy się sprawdzą i faktyczny wzrost ceny wieprzowiny wyniesie 5 procent to i tak nie pozwoli to na opłacalną hodowlę. Na droższym mięsie wieprzowym nie skorzystają hodowcy drobiu, gdyż także ich dotknęły podwyżki cen pasz, która aktualnie stanowi nawet 70 procent kosztów produkcji.

 


Tagi: