| Autor: redakcja6

Niższy eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2013 roku

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do końca marca 2013 roku kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 731,8 tys. ton żywca, podrobów i mięsa wieprzowego do krajów trzecich. Oznacza to, że wolumen wywozu zmniejszył się w relacji rocznej o 7,9%.

Niższy eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2013 roku
Największy udział w strukturze towarowej wykazywały w tym czasie podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożone mięso wieprzowe (41%). Ich wywóz ukształtował się na poziomie o odpowiednio 6% i 8% niższym wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
 
Z związku ze spadkiem pogłowia trzody chlewnej na terenie Wspólnoty, zniżki notowano również w przypadku eksportu żywca (o 69%) i świeżego mięsa (spadek o 9%). W pierwszym kwartale wyższy był natomiast wywóz kiełbas i przetworów (wzrost o 3%).
 
Największe ilości żywca, podrobów i mięsa wieprzowego sprzedały  na rynki trzecie nastepujące kraje:
  • Niemcy – 190,1 tys. ton, spadek o 5,1% r/r
  • Dania – 133,1 tys. ton, spadek o 7,1% r/r
  • Hiszpania - 87,4 tys. ton, spadek o 17,9% r/r
  • Polska – 75,0 tys. ton, wzrost o 10,9% r/r
  • Holandia – 54,5 tys. ton, spadek o 8,9%
  • Francja – 54,4 tys. ton, spadek o 5,9%
  • Belgia – 22,3 tys. ton, spadek o 9,2%
  • Włochy – 20,2 tys. ton, spadek o 20,5 tys. ton
  • Węgry – 17,6 tys. ton, spadek o 12,3%
  • Wielka Brytania – 17,0 tys. ton, wzrost o 33,0%
  • Pozostałe kraje – 60,3 tys. ton, spadek o 21,5%.
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, w ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku spadł również import wieprzowiny z krajów trzecich do państw członkowskich. W tym czasie obniżył się on bowiem o 1% wobec roku poprzedniego i wyniósł 8,9 tys. ton. W strukturze towarowej wysoki udział miały podroby i tłuszcze (57%), a także mięso mrożone (30%). Najwięcej wieprzowiny sprowadzono ze Szwajcarii i Chile.


Tagi:
źródło: