| Autor: redakcja1

Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego

Według AgraEurope, w ostatnich tygodniach w krajach UE specjalizujących się w produkcji żywca odnotowano nieznaczne zwyżki cen trzody chlewnej. Niemniej nie są one wystarczające by poprawiła się opłacalność produkcji żywca.

Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych KE, w tygodniu 15-21.06.2015 cena żywca w klasie E w UE wyniosła średnio 149,04 EUR/100 kg mpc. Oznacza to prawie 6-procentowy wzrost, tj. 8,29 EUR w czasie pięciu tygodni. W dalszym ciągu jest to jednak mniej o 13% - 22,41 EUR niż przed rokiem.
 
Jak wskazuje AgraEurope, za France Marche du Porc Breton, powodem do utrzymania się cen na stosunkowo niskim poziomie jest znaczna podaż surowca na rynku UE, mniejsza konsumpcja mięsa wieprzowego oraz utrzymanie ograniczeń w wywozie na rynek rosyjski. Nawet obserwowany dynamiczna zwyżka sprzedaży wieprzowiny na rynki pozaunijne nie wpływa znacząco na wzrosty cen.
 
Zdaniem francuskich producentów, przy aktualnej cenie żywca na poziomie 141 EUR/100 kg, nadal ponoszą oni straty. W ich ocenie ceny musiałyby odbić do 150-155 EUR/kg by opłacalność produkcji wróciła do normalnego poziomu.

Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, pomimo, że w Wielkiej Brytanii różnice w cenie żywca w obrębie roku są niższa, aktualnie za kg żywca płaci się 7% mniej niż przed rokiem, co wynika z mocnego kursu funta do Euro. Jednak w ocenie brytyjskich producentów, jak wskazuje AHDB, ceny w I kw. br. były także poniżej progu rentowności.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: