Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20 -
Przyczepy objętościowe SIWA
2014-04-24 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY Z KOSZEM
2016-02-11
Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Agra Europe rozważane jest ponowne uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie UE w styczniu 2016 r. Głosowanie nad przywróceniem tego instrumentu zostanie przeprowadzone 1 grudnia br. w Brukseli - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Proces ten obowiązywał od 9 marca br. i został zakończony po ośmiu tygodniach w wyniku małego zainteresowania uczestników rynku.
Instrument prywatnego przechowywania był stworzony w celu przywrócenia równowagi popytowo-podażowej na rynku. W marcu br. trudna sytuacja producentów żywca spowodowała, że KE i kraje członkowskie zdecydowały o uruchomieniu mechanizmu. Aktualnie na rynku wspólnotowym ponownie notuje sie sporą zwyżkę podaży surowca, co wywołało znaczny spadek cen żywca, tj. od końca września br. do drugiego tygodnia listopada (9-15.11.2015) ceny na rynku unijnym zmalały o 10% do 133,41 EUR/100kg. Za żywiec płaci się teraz o 5,5% mniej niż przed rokiem.
Zdaniem Agra Europe, by zwiększyć zainteresowanie mechanizmem nowy system prognozuje wzrost, w odniesieniu do marca br., stawki pomocy o 20%. Najprawdopodobniej zostanie też poszerzona lista produktów o świeżą słoninę. Z kolei szczegóły instrumentu przechowywania mięsa wieprzowego będą przekazane w grudniu.