| Autor: redakcja1

Krajowe spożycie wieprzowiny

Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego w 2016 r. wyniósł 1,5%, przy jednoczesnym spadku cen konkurencyjnego mięsa drobiowego o 2,3% i nabiału, czyli artykułów mleczarskich i jaj o 2,0%, przez co przyczynił się do zmniejszenia konsumpcji wieprzowiny.

Krajowe spożycie wieprzowiny
 

IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 40,1 kg na mieszkańca i było o 3% niższe niż rok wcześniej. W okresie styczeń–czerwiec 2017 r. ceny detaliczne wieprzowiny były o 11% większe niż w porównywalnym okresie 2016 r. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego w drugiej połowie 2017 r. dynamika zwyżki cen prawdopodobnie ulegnie osłabieniu i w grudniu 2017 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o 1–2% wyższe niż przed rokiem. Jednak w wyniku szacowanej dalszej poprawy sytuacji dochodowej ludności bilansowe spożycie wieprzowiny w 2017 r. może utrzymać się na poziomie podobnym do przewidywanego na 2016 r.



Tagi:
źródło: