Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Krajowe spożycie wieprzowiny
Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego w 2016 r. wyniósł 1,5%, przy jednoczesnym spadku cen konkurencyjnego mięsa drobiowego o 2,3% i nabiału, czyli artykułów mleczarskich i jaj o 2,0%, przez co przyczynił się do zmniejszenia konsumpcji wieprzowiny.
IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 40,1 kg na mieszkańca i było o 3% niższe niż rok wcześniej. W okresie styczeń–czerwiec 2017 r. ceny detaliczne wieprzowiny były o 11% większe niż w porównywalnym okresie 2016 r. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego w drugiej połowie 2017 r. dynamika zwyżki cen prawdopodobnie ulegnie osłabieniu i w grudniu 2017 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o 1–2% wyższe niż przed rokiem. Jednak w wyniku szacowanej dalszej poprawy sytuacji dochodowej ludności bilansowe spożycie wieprzowiny w 2017 r. może utrzymać się na poziomie podobnym do przewidywanego na 2016 r.