Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ciągnik KUBOTA M9960 101 KM
2013-08-18 -
Maszyna do pakowania ziarna ZPM-180
2019-07-05 -
Nawóz wapniowy - Oxyfertil 80%CaO G1
2012-01-24 -
Hale namiotowe rolnicze typ BETA I
2020-05-11 -
Zaczepy Pickuphitch Scharmueller
2020-05-29
Krajowe spożycie wieprzowiny
Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego w 2016 r. wyniósł 1,5%, przy jednoczesnym spadku cen konkurencyjnego mięsa drobiowego o 2,3% i nabiału, czyli artykułów mleczarskich i jaj o 2,0%, przez co przyczynił się do zmniejszenia konsumpcji wieprzowiny.
IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 40,1 kg na mieszkańca i było o 3% niższe niż rok wcześniej. W okresie styczeń–czerwiec 2017 r. ceny detaliczne wieprzowiny były o 11% większe niż w porównywalnym okresie 2016 r. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego w drugiej połowie 2017 r. dynamika zwyżki cen prawdopodobnie ulegnie osłabieniu i w grudniu 2017 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o 1–2% wyższe niż przed rokiem. Jednak w wyniku szacowanej dalszej poprawy sytuacji dochodowej ludności bilansowe spożycie wieprzowiny w 2017 r. może utrzymać się na poziomie podobnym do przewidywanego na 2016 r.