| Autor: redakcja6

Kolejny spadek cen wieprzowiny w Unii Europejskiej

Od kilku tygodni obserwowany jest spadek cen wieprzowiny klasy E na terenie Unii Europejskiej, przy czym dotyczy on głównie państw należących do strefy Euro.

Kolejny spadek cen wieprzowiny w Unii Europejskiej
W dniach od 6 do 12 maja 2013 roku średnia unijna cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 165,37 euro/100 kg, co oznacza, że była o 1,2% niższa niż przed tygodniem oraz o 3,4% w porównaniu ze średnią ceną sprzed miesiąca.
 
Trend spadkowy w największym stopniu pogłębiał się we Włoszech. W okresie od 4 do 10 lutego bieżącego roku średnia cena w tym kraju spadła aż o 16%. Z kolei w Niemczech w 19-tym tygodniu notowania wieprzowiny oscylowały na poziomie 163,20 euro/100 kg, tj. o ponad 10 euro niższym w porównaniu z ceną sprzed trzech tygodni.
 
Do głównych przyczyn spadku notowań wieprzowiny na tym obszarze zalicza się mniejsze zapotrzebowanie na żywiec ze strony rzeźni. Niemniej jednak, specjaliści są zdania, że sezon grillowy zwiększy popyt i ustabilizuje ceny na rynku wieprzowiny.
 
Oprócz Włoszech i Niemiec, spore spadki notowań w ciągu ostatnich trzech tygodni zaobserwowano również w:
  • Belgii – spadek o 6,3%
  • Holandii – spadek o 6,0%
  • Francji – spadek o 3,8%
  • Hiszpanii – spadek o 2,8%.
Nieco inaczej kształtowały się ceny poza strefą Euro. Na rynku brytyjskim wyniosły one 186,95 euro/100 kg, czyli o ponad 13% wyższym od średniej dla wszystkich krajów Wspólnoty. W Danii natomiast ostatnie tygodnie nie przyniosły większych zmian i notowania pozostawały na względnie stabilnym poziomie.
 
W Polsce w dniach od 6 do 12 maja średnia cena reprezentatywna wieprzowiny osiągnęła poziom 165 euro/100 kg, co oznacza, że obniżyła się ona o 4,7% wobec trzech tygodni, natomiast pozostała bez zmian w porównaniu z lutym bieżącego roku. Była jednocześnie o 0,2% niższa od średniej dla całej Unii Europejskiej i wyższa niż w Niemczech i Danii o odpowiednio 1,1% i 9,8%.


Tagi:
źródło: