3 kwietnia 2013 r. Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchała informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat programu wsparcia sektora produkcji trzody chlewnej. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarządzeniem z dnia 27 marca 2012 r. powołał zespół ds. opracowania programu wsparcia sektora trzody chlewnej, tworzą go eksperci produkcji trzody, przedstawiciele producentów, rolników, instytutów naukowo-badawczych oraz dyrektorzy departamentów.
Newralgicznymi punktami wymagającymi wsparcia jest utrzymanie loch, produkcja prosiąt w celu zmniejszenia ich importu oraz poprawa efektywności ekonomicznej. Produkcja jest opłacalna w gospodarstwach utrzymujących co najmniej 400 loch, jednak w polskich realiach potrzebne będzie wsparcie również mniejszych gospodarstw, utrzymujących co najmniej 150 loch. Taka koncentracja i wsparcie będzie możliwe przy organizowaniu się w grupy producenckie, spółdzielnie lub spółki, a także pozwoli utrzymać tradycyjną strukturę gospodarstw.
W związku z powyższym, zdaniem zespołu ds. opracowania programu wsparcia sektora trzody chlewnej Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 powinien obejmować: wsparcie inwestycyjne, wsparcie transferu wiedzy i usług doradczych, wsparcie lokalnej produkcji, przetwórstwa i sprzedaży. Natomiast ze środków budżetu krajowego należałoby utrzymać wsparcie postępu biologicznego, zapewnić dopłaty do oprocentowania kredytów dla producentów rozwijających produkcję świń. Istotne jest również wsparcie programu uprawy roślin strączkowych celem zwiększenia krajowych źródeł białka.
Uwagi do przedstawionego programu zaprezentowali przedstawiciele organizacji branżowych. Generalnie program został przez nich pozytywnie oceniony. W części wnioski organizacji są zbieżne z przedstawionymi przez Zespół, dodatkowo postulowano o zorganizowanie się w jedną silną organizację w miejsce kilku dotychczas działających, utworzenie kilku ferm szkoleniowych, stworzenie projektu budowlanego ferm modułowych.
W dyskusji posłowie wyrażali opinie, że program promuje rozwój wielkoprzemysłowej, skoncentrowanej produkcji trzody, a jego wprowadzenie wyeliminuje małe rodzinne gospodarstwa z produkcji trzody, pozbawi ich pracy i dochodu.
źródło: Gospodarz.pl/KRIR, autor: Małgorzata Jawid, foto:
Gospodarz.pl