Polska od wielu lat jest importerem netto produktów wieprzowych – głównie mięsa i żywca wieprzowego.
Według danych, do kraju przywieziono w sumie 690 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, czyli mniej o 13% niż przed rokiem, a wydatki poniesione na zakup tego asortymentu wzrosły o 28% do 2,1 mld euro. Mięsa wieprzowego zaimportowano 488 tys. ton, tj. mniej o 15% niż w tym samym okresie rok wcześniej.
Dostawcami były kraje Unii Europejskiej, m.in.: Dania z 116 tys. ton, Belgia z 108 tys. ton, Niemcy z 98 tys. ton, Hiszpania z 62 tys. ton i Niderlandy z 57 tys. ton.
Import żywca wieprzowego do Polski był większy o 6% niż przed rokiem i wyniósł 5,4 mln szt., w tym 4,9 mln szt. stanowiły prosięta i warchlaki, pochodzące przede wszystkim z Danii - 4,7 mln szt., a niewielkie ilości z Łotwy - 73 tys. szt., Niemiec - 20 tys. szt., Węgier - 15 tys. szt. i Niderlandów - 14 tys. szt.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl