Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Smarownica pneumatyczna o wadze 20/30 kg
2012-05-17 -
OmniSTAR®
2015-05-04 -
Kleszcze do korekcji racic WG1070
2014-08-04 -
Opony rolnicze ANP-10 marki Dębica
2016-03-02 -
Ocieplacz dla cieląt
2016-04-18
Eksport wieprzowiny z Polski w 2015 r. Sprzedaliśmy więcej za mniej
W 2015 r. zaobserwowano wzrost wywozu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski. Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport produktów o kodzie CN 0203 zwiększył się w odniesieniu do 2014 r. o 6% do 404 tys. t. Jednakże warto zauważyć, że wysyłka w dalszym ciągu była mniejsza niż w 2013 r., kiedy wynosiła 445 tys. t.
Eksport wieprzowiny z Polski
Jak wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas, 2015 rok był następnym, relatywnie trudnym okresem dla producentów i eksporterów wieprzowiny. W 2014 r. pojawienie się ASF na terenie kraju, w wyniku czego wystąpiły utrudnienia w sprzedaży na rynki pozaunijne, spowodowały, że eksport produktów wieprzowych o kodzie CN 0203 z Polski zmniejszył się w odniesieniu do 2013 r. o 15% do 383 tys. t.
Jednakże w 2015 roku nastąpiły z kolei pewne zmiany jeśli chodzi o kierunki wywozu polskiego mięsa wieprzowego. W strukturze sprzedaży zagranicznej mięsa wieprzowego zyskały głównie kraje Unii Europejskiej. Największym jego importerem w 2015 r. pozostały Włochy z kontyngentem w granicy 61 tys. T, co daje roczną zwyżkę o 17%. Udział tego kraju w strukturze polskiego wywozu wzrósł z niespełna 14 do ponad 15%.
Dostawy do Niemiec, drugiego pod kątem kontyngentu, importera wieprzowiny z Polski, zwiększyły się o 7% do 47 tys. t. Największą dynamikę wzrostu wysyłki odnotowano z kolei w przypadku Hiszpanii. Wywóz do tego kraju w 2015 r. wzrósł aż 3,2- krotnie do 13,2 tys. t. Dość mocno, bo o 2 pkt. proc. zwiększył się udział krajów takich jak Czechy czy też Wielka Brytania do odpowiednio 8 i 4%, co oznaczało zwyżkę wolumenu sprzedaży na te rynki o 25 i 69% do odpowiednio 31,3 i 14,3 tys. t. O 45% do 23,3 tys. t zmalała z kolei sprzedaż mięsa wieprzowego do Hongkongu, który jeszcze w 2014 r. był trzecim z kolei, pod kątem kontyngentu, importerem mięsa wieprzowego z Polski, przy czym obecnie zajmuje 6 miejsce.
W ujeciu wartościowym eksport wieprzowiny spadł do 697 mln euro
Obniżka cen żywca oraz mięsa nieprzetworzonego w 2015 r. sprawiła, że mimo wzrostu kontyngentu wywozu, zmalała wartość sprzedaży mięsa wieprzowego za granicę. Jak wynika ze wstępnych danych handlowych przedstawionych przez Ministerstwo, wyniosła ona 697 mln euro i była o 1,1% mniejsza w odniesieniu do 2014 roku. Przeciętna cena w wywozie mięsa wieprzowego w 2015 r. wyniosła 1,72 euro/kg i była o 6,2% niższa niż przed rokiem. Obniżka cen była z drugiej strony czynnikiem sprzyjającym wywozowi sprzyjająco wpływającym na konkurencyjność polskiego mięsa wieprzowego na rynkach.
Ujemne saldo obrotów handlowych mięsem wieprzowym świeżym, schłodzonym i mrożonym
Co ciekawe, przy wzroście wywozu, w 2015 r. można było jednocześnie obserwować wzrost kontyngentu zakupu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego do Polski. Według prezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa danych handlowcy, wolumen wysyłki zwiększył się o 9% do 676 tys. t. Nadwyżka importu nad eksportem w 2015 roku wzrosła do 271 tys. t z 237 tys. t w 2014 roku. Ujemne saldo obrotów handlowych mięsem wieprzowym świeżym, schłodzonym i mrożonym, za sprawą spadków cen, wyniosło 533 mln euro w porównaniu do 549 mln euro rok wcześniej.