| Autor: redakcja1

W 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny będzie o 1% niższa niż rok temu

Departament Rolnictwa USA (USDA) szacuje, że w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny może być o 1% niższa niż w 2015 r. Ograniczenie produkcji może nastąpić nie tylko w UE, ale też w Chinach o 2,5%, które w 2015 r. posiadały 50% udział w globalnym rynku.

W 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny będzie o 1% niższa niż rok temu
Wzrost produkcji jest z kolei prognozowana u pozostałych czołowych producentów, tj. w USA, Brazylii, Rosji, Wietnamie, Kanadzie, Filipinach, Meksyku, Japonii i Korei Południowej.
 
USDA przewiduje na 2016 r. zwiększenie się światowego zapotrzebowania importowego względem notowanego w roku poprzednim. Przywóz zwiększą przede wszystkim kraje Dalekiego Wschodu: Chiny, Japonia, Tajwan, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Obniży się z kolei przywóz wieprzowiny do Rosji.
 
Mniejsze niż na początku 2015 r. unijne ceny wieprzowiny przyczyniły się do zwyżki wysyłki tego mięsa z UE. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2016 r. z UE wywieziono w ekwiwalencie tusz 1,3 mln ton produktów wieprzowych, a więc o 35% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.
 
Najwięcej wieprzowiny dostarczono do Azji Południowo-Wschodniej, w tym do Chin - 44% unijnego eksportu tego mięsa, czyli blisko dwa razy więcej niż przed rokiem, Hongkongu – 9% i 46% zwyżka, Japonii – 9% i 23% i na Filipiny – 6% i 35%.
 
Na cały 2016 r. KE prognozuje zwyżkę wysyłki asortymentu wieprzowego z UE na poziomie 18%. Przywóz wieprzowiny do UE w roku 2016, pomimo szacowanego wzrostu dalej będzie nieznaczny.
 
W wyniku ożywionego popytu zagranicznego oraz stosunkowo niskich cen krajowych eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych z Polski w okresie styczeń–maj 2016 r. był o 8% wyższy niż w tym samym czasie 2015 r. i w ekwiwalencie tusz wyniósł 274 tys. ton. W tym okresie do Polski zakupiono 339 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 1% więcej niż przed rokiem.
 
Analitycy ARR oceniają, że w następnych miesiącach 2016 r., w miarę pogłębiającego się spadku produkcji, polski wywóz produktów wieprzowych może ulec ograniczeniu i w całym 2016 r. może ukształtować się w granicy 660 tys. ton, podczas gdy w 2015 r. wyniósł 647 tys. ton. Wwóz może z kolei ulec zwyżce do 865 tys. ton z 829 tys. ton w 2015 r. W wyniku czego zmniejszenie się podaży wieprzowiny na rynku krajowym w 2016 r. może być nieco nizszy niż spadek produkcji.


Tagi:
źródło: