W okresie I-II 2014 r. eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich wyniósł 452 tys. ton w wadze poubojowej i był o 8,9% niższy niż w analogicznym czasie przed rokiem, w tym w lutym wobec zeszłego roku aż o 20%. W ujęciu rocznym, w największym stopniu zmalała wysyłka do Rosji. W okresie I-II 2014 r. wyniosła on 44 tys. ton i był o 59% mniejsza niż rok wcześniej.
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej, najwięcej produktów wyeksportowano w styczniu - 42 tys. ton., gdyż w lutym były to ilości śladowe. W okresie tym zmalała również wysyłka do Chin o 6%, w tym w lutym o 13%. Dostawy w tym kierunku nadal stanowiły jednak 25% eksportu unijnego.
W okresie I-II 2014 r., w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego zwiększył się to wywóz wieprzowiny do Hongkongu o 8%, Japonii o 23%, Korei Południowej o 72% i na Filipiny o 58%. Wskaźniki te stwarzają nadzieje, że spadek eksportu i cen nie będzie tak dotkliwy jak początkowo przewidywano.
Jak zauważają eksperci, zmniejszenie wolumenu eksportowego dotyczyło większości krajów członkowskich. Najgłębszy był na Litwie - o 54%. W Polsce, Niemczech i na Węgrzech wyniósł on około 20%. Nieznacznie niższy spadek miał miejsce w Hiszpanii o 14% i w Belgii o 10%, a najmniejszy w Danii o 1%. W Holandii wysyłka wzrosła o 9%. Pomimo to ceny trzody były tam stosunkowo niskie i charakteryzowały się także wysokim spadkiem jak przeciętne ceny w UE-28.
W styczniu średnia cena trzody klasy E wyniosła w Holandii 142 EUR/100 kg, a w lutym 136 EUR/100 kg. Ceny te były mniejsze niż rok wcześniej odpowiednio o 7% i 11%. W marcu cena trzody w Holandii nadal utrzymywała się na poziomie lutego i była o 12% niższa niż w marcu 2013 r.