Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) przewiduje, że w 2023 r. światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 115,5 mln ton, a więc więcej o 0,8% niż w 2022 r.
Wzrost produkcji nastąpi u większości liczących się producentów żywca wieprzowego. W Chinach produkcja prawdopodobnie zwiększy się o 2% do 56,5 mln ton, w USA – o 1% do 12,4 mln ton, Brazylii – o 6% do 4,6 mln ton, Wietnamie – o 6% do 3,5 mln ton i Rosji – o 1% do blisko 4 mln ton.
Jednocześnie spadek oczekiwany jest m.in. w Unii Europejskiej o 3,5% do 21,5 mln ton, Kanadzie o 1,5% do 2 mln ton i Korei Południowej o 3% do 1,4 mln ton.
W 2024 r. globalna produkcja wieprzowiny prawdopodobnie nie ulegnie istotnej zmianie i podobnie jak w 2023 r. wyniesie około 115,5 mln ton. Prognozowany jej spadek w Chinach o 1% do 56 mln ton i UE o 2% do 21,2 mln ton prawdopodobnie zostanie zrównoważony dalszą zwyżką produkcji w Brazylii o 5% do 4,8 mln ton, Wietnamie o 5% do 3,7 mln ton i Stanach Zjednoczonych o 2% do 12,7 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl