| Autor: redakcja1

Prywatne przechowanie mięsa wieprzowego na terenie UE

W dniu 6 marca zostało opublikowane rozporządzenie 2015/360 dotyczące uruchomienia mechanizmu prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie Unii Europejskiej (private storage aid) – podaje Bank BGŻ.

Prywatne przechowanie mięsa wieprzowego na terenie UE

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

Od 9 marca 2015 roku producenci mięsa mogą składać wnioski o prywatne składowanie co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w odniesieniu do innych produktów.

 

Te specjalne środki mają na celu czasowe wycofanie pewnej ilości surowca z rynku, aby wpłynąć na wzrost cen żywca i tym samym poprawić sytuację producentów trzody. W ramach PSA KE będzie dopłacać określoną z góry kwotę dla zakładów mięsnych, które zdecydują się na składowanie danej partii przez 90, 120, 150 dni.

 

W związku z tym, KE określiła 6 kategorii na poziomie kodów CN, które dotyczą półtuszy, szynek, łopatek, przodków, schabów, boczków, nóg oraz kawałków. Wielkość dopłat została ustalona w zależności od kategorii i długości składowania pomiędzy 210 a 305 euro za tonę.

 

Działania podjęte na poziomie UE, wynikają ze szczególnie trudnej sytuacji na rynku trzody. W wyniku wprowadzenia przez Rosję embargo na wieprzowinę z UE na początku 2014 r., więcej surowca pozostało na rynku UE, co przy dodatkowo o 3% większej produkcji wieprzowiny w III kw. 2014 r. przyczyniło się do sporych spadków cen żywca.

 

Aktualne środki są zdaniem niektórych przedstawicieli sektora wprowadzone troszkę za późno, tym bardziej że ceny na początku lutego 2015 roku zaczęły rosnąć. Jednakże ceny żywca są w dalszym ciągu 20% poniżej poziomu obserwowanego przez ostatnie 5 lat. Także marże wskazujące rentowność produkcji są obecnie o 15% mniejsze niż w okresie ostatnich pięciu lat.



Tagi:
źródło: