| Autor: redakcja1

Wzrósł chiński import wieprzowiny z UE

Jak wynika z danych chińskiego urzędu celnego, w pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6% do 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9% do 190,8 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrósł chiński import wieprzowiny z UE

Chiński import wieprzowiny

Wysoki poziom importu pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej zniżką krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń. Głównymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński są aktualnie państwa UE, które wysłały więcej o 23% mięsa i o 27% podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim przywozie mięsa wieprzowego zwiększył się do 72%. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję zeszłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych.

 

Wzrósł także wywóz z Hiszpanii i Danii. Spoza UE Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA zmalały o 21%, a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z UE miała wpływ zniżka cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, zwiększenie jej konkurencyjności na rynku globalnym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na spadek wywozu.

 

Wartość chińskiego importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale br. była o 8% większa niż rok wcześniej i wyniosła 1,8 mld CNY - 270 mln EUR, a podrobów wieprzowych o 4% wyższa – 2 mld CNY - 300 mln EUR. Wolumen wywozu z Chin zwiększył się w skali roku o 6% do 20,3 tys. ton, a największym odbiorcą był Hongkong.



Tagi:
źródło: