W połowie marca bieżącego roku średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii wzrosła o niecałe 0,5% i osiągnęła poziom 172,07 euro/100kg. Jednocześnie przewyższyła ona średnią cenę z analogicznego okresu roku poprzedniego o 7%.
W relacji miesięcznej ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły w szesnastu państwach Wspólnoty, wśród których w największym stopniu:
-
na Cyprze – wzrost o 8,2%
-
we Francji – wzrost o 4,5%
-
na Litwie – wzrost o 4,1%
-
w Hiszpanii – wzrost o 2,8%
-
Polsce – wzrost o 2,7%
-
Estonii – wzrost o 2,1%
-
Szwecji – wzrost o 2,1%
-
Austrii – wzrost o 2,0%
-
Słowenii – wzrost o 1,7%
-
Portugalii – wzrost o 1,7%
-
Finlandii – wzrost o 1,5%.
W tym samym czasie ceny uległy obniżeniu w dziesięciu innych państwach członkowskich, najbardziej w:
Na stałym poziomie pozostała cena wieprzowiny na Malcie.
W Polsce średnia cena wieprzowiny w połowie marca była o 0,4% niższa od średniej w Niemczech oraz o 10,5% wyższa niż w Danii i wyniosła 170,60 euro/100kg. Należy przy tym zauważyć, że średnia cena tego gatunku mięsa była w marcu o 0,4% wyższa niż w tym samym czasie roku poprzedniego.