W październiku bieżącego roku przeciętna cena reprezentatywna wieprzowiny klasy E wyniosła dla wszystkich krajów Wspólnoty nieco ponad 176 euro/100 kg w porównaniu z 182,65 euro/100 kg sprzed 4 tygodni.
Zdaniem ekspertów, kontynuacja spadkowej tendencji była wynikiem sezonowej nadwyżki podaży zwierząt na rynku państw członkowskich.
Największą zniżkę cen w analizowanym miesiącu wobec notowań z września zaobserwowano we Włoszech (-7,2%), w Hiszpanii (-5,0%), we Francji (-4,7%), Niemczech (-4,5%) i Holandii (-3,4%).
W Polsce w ostatnim tygodniu października bieżącego roku wieprzowina potaniała o 3,3% wobec miesiąca poprzedniego i wyniosła 176,51 euro/100 kg.
Wzrosty cen reprezentatywnych tego gatunku mięs obserwowano natomiast w Irlandii (+1,6%) i w Finlandii (+0,2%), a na niezmienionym poziomie pozostały ceny w Danii i na Malcie.
W całej Wspólnocie przeciętna cena reprezentatywna wieprzowiny była o 5,5% niższa niż w październiku 2012 roku. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że osiągnęła ona jednocześnie jeden z najwyższych poziomów dla tego miesiąca w ciągu ostatniej dekady.