W listopadzie 2017 r. trzodę chlewną klasy E w UE nabywano po 145,65 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc taniej o 4% niż w poprzednim miesiącu i niż w listopadzie 2016 r.
Zniżkę cen w stosunku do października 2017 r. odnotowano prawie we wszystkich krajach Unii, największy – w Hiszpanii i w Rumunii po 10,8%. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 144,84 EUR/100 kg i była o 0,6% mniejsza od średniej w UE, ale większa niż w Belgii o 17%, Hiszpanii o 12%, Francji o 11%, Holandii o 10% i Danii o 6%.
Na rynku unijnym w grudniu 2017 r. trzoda chlewna w dalszym ciągu taniała. W dniach 25–31.12.2017 r. za 100 kg żywca wieprzowego unijnym dostawcom płacono 141,75 EUR, czyli mniej o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 5% niż w ostatnim tygodniu grudnia 2016 r.