Jest to związane z utrudnieniami w przepływie towarów oraz spadkiem zapotrzebowania m.in. ze strony gastronomii po wprowadzeniu przez poszczególne kraje obostrzeń w związku z pandemią COVID-19.
Zdaniem Komisji Europejskiej w maju 2020 r. w UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 162,31 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli taniej o 10% niż w kwietniu 2020 r. oraz o 6% niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej wynosiła 152,13 EUR/100 kg i była niższa o 6% od średniej ceny w UE.
Większe niż w Polsce ceny za 100 kg żywca wieprzowego otrzymywali m.in. producenci z Danii - 180,70 EUR, Niemiec - 170,14 EUR, Hiszpanii - 162,31 EUR, a mniejsze – m.in. z Belgii -130,52 EUR, Francji - 151,97 EUR i Niderlandów - 144,61 EUR.