Dotychczasowe utrudnienia spowodowane przez trwający od prawie 7 lat afrykański pomór świń zostały dodatkowo spotęgowane przez epidemię COVID-19. Zerwanie łańcuchów dostaw w marcu br. na skutek pandemii doprowadziło z jednej strony do spadku cen skupu tuczników, z drugiej zaś do rosnących cen wieprzowiny w sklepach.
Eksport
Po stwierdzeniu pierwszych ognisk ASF u dzików w Niemczech, takie kraje jak: Chiny, Japonia, Korea Południowa zablokowały import niemieckiej wieprzowiny. Dla rynku jest to o tyle znaczące, że Niemcy mają 23% udział w unijnej produkcji oraz 21% w eksporcie z UE. Pomimo ograniczeń w niemieckim eksporcie, w całym 2020 r. spodziewany jest wzrost eksportu z UE, ale głównie dzięki wysokim wynikom sprzedaży w ciągu pierwszych sześciu miesięcy. Jednak już w IV kwartale 2020 r. w wynikach eksportu z UE będą widoczne zakazy nałożone obecnie na Niemcy. Eksport wieprzowiny z Polski załamał się. Według danych MRiRW w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2020 r. z kraju wyeksportowano 278 tys. ton wieprzowiny (-19,4% r/r). W tym samym okresie do Polski sprowadzono 491 tys. ton wieprzowiny (-2,9% r/r).
Ceny
Po dynamicznych spadkach cen żywca wieprzowego od marca 2020 r. z powodu pandemii COVID-19 oraz potwierdzenia przypadków ASF w Niemczech, obecnie obserwujemy okres relatywnej stabilizacji. Niestety stabilizacja ta ma miejsce na wyjątkowo niskim poziomie, co w konsekwencji prowadzi do braku opłacalności zarówno produkcji w cyklu zamkniętym, jak i w tuczu. Niemcy zatrzymały notowania na poziomie 1,19 euro/kg (wbc). W Polsce w notowaniach MRiRW cena kilograma tucznika (KL E) od marca 2020 r. obniżyła się z 8,42 zł do 4,99 zł/kg w listopadzie 2020 r. (-40,7%). Dalszy rozwój sytuacji zależy w dużej mierze od toczących się rozmów niemiecko-chińskich na temat regionalizacji. Ich negatywne lub pozytywne zakończenie będzie rzutowało na ceny na krajowym rynku wieprzowiny.
Prognozy rozwoju branży w najbliższych miesiącach
W najbliższych miesiącach branżę czeka redukcja pogłowia świń związana z niskimi cenami skupu i brakiem opłacalności produkcji. Na koniec 2021 roku krajowe pogłowie trzody chlewnej może wynieść 10,5 mln szt. (- 7% r/r). Wysoka podaż wieprzowiny w UE w pierwszym półroczu 2021 roku, będzie skutkowała utrzymywaniem się presji na cenach skupu żywca. Znacząca poprawa sytuacji rynkowej spodziewana jest w drugiej połowie 2021 roku.
Skuteczne i masowe szczepienia przeciwko COVID-19 będą sprzyjały stopniowemu zdejmowaniu obostrzeń nałożonych na branżę turystyczną i gastronomiczną i przywracaniu normalności w funkcjonowaniu sektora HoReCa. Sezon wakacyjny w 2021 roku może dać znaczący impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe, a tym samym poprawić opłacalność całej branży. Dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać ASF w Niemczech oraz czy uda się przekonać partnerów handlowych z Azji do stosowania regionalizacji ASF. Postępująca odbudowa produkcji wieprzowiny w Chinach może przyczynić się do spadku unijnego eksportu w 2021 roku nawet o 10%.
źródło: Gospodarz.pl/ARiMR foto:
Gospodarz.pl/MG