W uroczystej inauguracji Targów SIAL CHINA 2016 wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel, który w swoim wystąpieniu podczas otwarcia zachęcał do odwiedzenia polskiego stoiska.
- Polska specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości produktów mięsnych, mlecznych, a także jest liderem w Europie w produkcji owoców i warzyw – podkreślił minister Jurgiel i zapewniał, że z pomocą polskich surowców z powodzeniem można przygotować ulubione chińskie potrawy, których bazą są warzywa czy mięso.
- Mam nadzieję, że dzięki targom SIAL przekonają się Państwo, że mimo dzielącej nas odległości, mamy wiele wspólnego, a w szczególności jest to zamiłowanie do zdrowej, wysokiej jakości żywności - zauważył szef polskiego resortu rolnictwa.
Minister Jurgiel dokonał też oficjalnego otwarcia polskiego stoiska. Rozmawiał z polskimi przedsiębiorcami oraz zachęcał chińskich gości do próbowania polskich specjałów.
Targi SIAL China to międzynarodowa impreza wystawiennicza branży rolno-spożywczej, odbywająca się corocznie w Szanghaju. Przyciąga ona wielu wystawców i zwiedzających z całego świata. W tegorocznej edycji bierze udział 2.900 wystawców zgromadzonych na powierzchni 126 tys. m2.
Organizatorzy SIAL China 2016 przewidują, że tegoroczna wystawa przyciągnie ponad 160 tys. przedstawicieli firm z całego świata.
Podczas wizyty w Chinach minister Jurgiel wziął udział także w dwóch konferencjach: „Europejskie jabłka dwukolorowe”, zorganizowanej przez Stowarzyszenie „Unia Owocowa”, oraz „Smaki Europy – jakość i tradycja”, zorganizowanej przez Krajową Izbę Gospodarczą.
Minister podziękował chińskim gościom za przybycie i za zainteresowanie polskimi produktami spożywczymi. Podkreślił, że przywiązuje dużą wagę do współpracy naszego kraju z chińskimi partnerami. Szczególnie zainteresowany jest działaniami mającymi na celu ułatwienie wymiany handlowej oraz uzyskanie dostępu dla szerszego asortymentu polskich produktów do chińskiego rynku.
Minister powiedział, że w trakcie pobytu w Pekinie i Szanghaju miał okazję przekonać się jak smaczna i bogata jest kuchnia chińska. Jednocześnie dodał, iż ma nadzieję, że polska sztuka kulinarna również znajdzie wielu wielbicieli w Chinach oraz że polskie smaki, które są nieodłączną częścią naszej kultury, zachęcą do dalszego poznawania Polski.