Honorowy patronat nad festiwalem sprawowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Prezes Agencji Rynku Rolnego. Z kolei patronem medialnym tego wydarzenia był Twój Portal Rolniczy Gospodarz.pl
Na wszystkich, którzy zdecydowali się przybyć do Ostrzeszowa czekała degustacja specjalnie przygotowanych tradycyjnych potraw i pasztetów z gęsi, a także wędlin, serów, miodów i nalewek. Ponadto można było wziąć udział w Kiermaszu Produktów Tradycyjnych i Kulinarnych oraz zobaczyć jak gotują VIP-y, czy śledzić potyczki drużyn szkolnych pod bacznym okiem Sebastiana Gołębiewskiego.
W takcie trwania imprezy nastąpiło uroczyste odsłonięcie pamiątkowej tablicy w Aleji Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Tym razem do zasłużonych dołączył Wojciech Modest Amaro.
Poza tym istotnym punktem Festiwalu był wybór najlepszego pasztetu oraz potrawy z gęsi co, z uwagi na wysokie walory smakowe potraw, okazało się być nie lada wyczynem. W przypadku pasztetu oceniano przede wszystkim jego smak, wygląd na przekroju oraz prezentację stoiska. Natomiast potrawy z gęsiny otrzymywały punkty za smak i prezentacje stoiska.
(Kliknij, aby powiększyć)
Poza konsumpcją potraw z gęsi i pasztetów, dla wszystkich przybyłych przygotowano wiele rozmaitych atrakcji. Całość imprezy uświetniła Ostrzeszowska KULINARIADA, którą poprowadził Karol Strasburger. Natomiast gwiazdą wieczoru był zespół ABBA IMITATION.