Oprócz filtracji membranowej w ramach upcyclingu przyjęła się również technologia separacji. Sprawdza się ona szczególnie w przypadku lecytyny, powstającej jako produkt uboczny podczas przetwarzania nasion soi, słonecznika i rzepaku.
Substancje tluszczopodobne są cenione w przemyśle spożywczym jako naturalne zamienniki syntetycznych emulgatorów i stabilizatorów. W celu pozyskania lecytyny stosuje się szybkobieżne separatory, oddzielające lecytynę od surowego oleju.
Nowe składniki z resztek
Upcycling umożliwia rozszerzenie oferty naturalnych dodatków do produktów spożywczych, co widać na przykładzie pektyny. Produkt uboczny powstający w procesie produkcji soku jabłkowego stanowi gotową substancję żelującą, bez której przemysł spożywczy nie jest w stanie się obejść. Znajdujące się w wytłoczynach polifenole w przyszłości wzbogacą paletę naturalnych barwników do produktów spożywczych o odcienie brązu. Celem projektu finansowanego przez niemieckie Federalne Ministerstwo Gospodarki i Energetyki jest opracowanie zakrojonej na szeroką skalę procedury służącej wykorzystaniu odpadów z procesu produkcji soków i stworzenie zamiennika karmelu amoniakalnego.
Efektywne gospodarowanie surowcami
Program targów Anuga FoodTec pokazuje, iż podobnie jak recycling, tak również upcycling – przekształcanie produktów ubocznych produkcji przemysłowej w wartościowe surowce wtórne – będzie w przyszłości stanowić nieodzowny element przemysłu spożywczego.
Urządzenia przedstawione na targach w Kolonii można już dziś włączyć do wszystkich powszechnie stosowanych procesów produkcji. Rosnące ceny surowców, jak również coraz większą świadomość ekologiczna na świecie wymagają oszczędnego i wydajnego gospodarowania surowcami naturalnymi.
Kwestie te zostaną również poruszone podczas konferencji otwarcia "Oszczędne gospodarowanie surowcami – wyzwania i możliwości", która odbędzie się 20 marca na targach w Kolonii. Natomiast 22 marca dodatkowe Forum Profesjonalistów zajmie się w szczególności omówieniem kwestii upcyclingu oraz wykorzystania produktów ubocznych.