Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Zamgławiacz termiczny TS-36S Masterfog
2020-04-21 -
Opryskiwacz samojezdny Caffini
2011-06-08 -
Beczkowóz na wodę i nawozy płynne VNC–30/3
2019-07-05 -
Przyczepa rolnicza T940/2
2016-01-19
Targi „Zielony Tydzień” otwarte dla zwiedzających
Wczoraj rano na stoisku Polski, tegorocznego Kraju Partnerskiego, odbyło się oficjalne otwarcie Międzynarodowych Targów „Zielony Tydzień 2011” dla zwiedzających. Symboliczną wstęgę przecięli wspólnie z polskim ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Markiem Sawickim, minister ds. żywności, rolnictwa i ochrony konsumentów Republiki Federalnej Niemiec Ilse Aigner oraz Burmistrz Berlina.
Przyjęcie przez Polską tytułu Kraju Partnerskiego Targów Grüne Woche to niezwykle ważne wydarzenie, które zdarza się raz na kilkadziesiąt lat. Oznacza to, że w tym roku Polska jest objęta wszystkimi działaniami promocyjnymi tej imprezy.
Minister Sawicki powitał minister Aigner na polskim stoisku tradycyjnie chlebem i solą. Zaprosił do zwiedzenia polskich stoisk.
„Poprzez prezentację polskiej żywności w postaci kulinarnej podróży po Polsce chcemy zachęcić targowych gości do spróbowania produktów tradycyjnych, charakterystycznych dla poszczególnych regionów naszego kraju. Chcemy także namówić ich do odwiedzenia Polski, poznania jej walorów przyrodniczych, turystycznych i kulinarnych” – powiedział minister Marek Sawicki.
Tak jak w latach poprzednich miejscem polskiej prezentacji jest hala 11.2. Dzięki szerokiej współpracy z samorządami wojewódzkimi, stowarzyszeniami branżowymi oraz instytucjami wspierającymi polską gospodarkę i rozwój rolnictwa udało się stworzyć na polskim stoisku spójną prezentację polskiej żywności. Na powierzchni ok. 800 m² swoje produkty wystawia ponad 100 polskich firm. Głównymi wystawcami są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, województwa: Małopolskie, Wielkopolskie, Łódzkie, Lubuskie, Dolnośląskie, Warmińsko-Mazurskie, Zachodniopomorskie, Lubelskie, Kujawsko-Pomorskie, a także Stowarzyszenie Producentów Ryb Jesiotrowatych, Konsorcjum: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa, Związek Polskie Mięso, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych – Program Polska Wschodnia oraz producent bursztynu „Amber”.
Na stoiskach polskich województw prezentowane są produkty regionalne, lokalne, tradycyjne i ekologiczne, a na stoisku ministerstwa produkty wyróżnione znakiem najwyższej jakości "Poznaj Dobrą Żywność".
Wśród prezentowanych wyrobów najważniejsze miejsce zajmują wędliny, pieczywo, produkty mleczarskie, miody, piwo oraz warzywa, owoce, mięso i ryby.
Wczoraj minister Marek Sawicki odbył szereg rozmów bilateralnych dotyczących
głównie reformy Wspólnej Polityki Rolnej z przebywającymi na targach w
Berlinie ministrami krajów UE oraz m.in. Szwajcarii, Ukrainy i Mołdawii.
Pierwsze rozmowy ministra Sawickiego na stoisku polskim odbyły się z wiceminister spraw zagranicznych Niemiec i jednocześnie pełnomocniczką Rządu Federalnego ds. stosunków z Polską Cornelią Pieper. Kolejne spotkania bilateralne odbyły się z Henkem Blekerem z ministrem rolnictwa Szwecji E. Erlandssonem, bawarskim ministrem wyżywienia, rolnictwa i leśnictwa Helmutem Brunnerem, z ministrem polityki rolnej Ukrainy Prysażniukiem Mykołowem Wołodymyrowyczem.
Minister Sawicki brał również udział w programie scenicznym zorganizowany przez Międzynarodowe Targi Berlińskie w hali „Rozwój obszarów wiejskich“, Ministra pytano o motyw przewodni polskiej obecności na targach.
„Tegoroczna edycja targów Zielony Tydzień rzeczywiście jest dla Polski wyjątkowa. Jesteśmy Krajem Partnerskim. To bardzo duże wyróżnienie i zarazem zobowiązanie. Nasza tu obecność przebiega pod hasłem „Polska smakuje”. Wszystkich zwiedzających zapraszamy na kulinarną podróż po Polsce. Nie wszyscy jeszcze wiedzą, że mamy doskonałe dania i potrawy. Stare tradycyjne receptury, doskonałe surowce” – powiedział minister.
Pytany
o znaczenie dla polskiego rolnictwa przystąpienia Polski do Unii
Europejskiej minister podkreślił, że była to decyzja, która przyniosła
duże efekty. Lata naszej akcesji zostały dobrze wykorzystane przez
przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej i przez rolników. Pomimo
nierównych warunków konkurencji polskie produkty żywnościowe znalazły
uznanie i dziś mamy w tych towarach dodatni bilans wymiany handlowej na
poziomie około 2 – 2,5 mld euro.
„Pierwszym odbiorcą naszych produktów są właśnie Niemcy. Na tym rynku umieszczamy ¼ eksportu żywności. Jednak sytuacja się zmienia. Przed nami pojawiają się nowe wyzwania. Dziś stoimy przed koniecznością zmiany dotychczasowej Wspólnej Polityki Rolnej. Musi być ona prostsza i zrozumiała dla wszystkich. Niezbędne staje się większe wsparcie rozwoju terenów wiejskich. Muszą to być zmiany rzeczywiste, a nie kosmetyczne. Powinny odpowiadać wymogom współczesnych wyzwań. Wspólna Polityka Rolna po 2013 roku powinna być innowacyjna, konkurencyjna i nowoczesna, a jednocześnie łatwa i prosta.” – powiedział minister Sawicki.
Przez
cały targowy dzień na polskim stoisku narodowym odbywały się liczne
pokazy i prezentacje regionalnych i tradycyjne przysmaków polskiej
kuchni. Można tu spróbować i kupić wyroby cukiernicze, w szczególności
Rogale Świętomarcińskie, wyroby piekarnicze, mleczarskie, mięsne, rybne.
Są tu także produkty, ekologiczne, miody i alkohole.
Województwo
małopolskie prezentuje szeroki wachlarz produktów regionalnych:
naturalne soki tłoczone na zimno, oscypki i kiełbasy. Wielkopolska
prezentuje wędliny, wyroby cukiernicze oraz alkohole. Łódzkie - piwo
regionalne, przetwory owocowo-warzywne i wędliny. Lubuskie – piwo
wędliny, miody, grzyby suszone, a także pierogi. Dolnośląskie natomiast –
naturalne soki jabłkowe i jabłka. Warmińsko-mazurskie, oprócz oferty
rolno–spożywczej, przedstawia bogatą ofertę kulinarną, agroturystyczną i
promuje wyroby sztuki ludowej. Zachodniopomorskie – alkohole, lody,
wędliny, miody i ryby. Lubelskie - produkty mleczarskie oraz miody.
Kujawsko-pomorskie promuje produkty regionalne i ekologiczne z Kujaw i
Pomorza.
Oprócz polskich regionów swoją ofertę prezentują: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, Stowarzyszenie Producentów Ryb Jesiotrowatych, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa, Związek Polskie Mięso oraz Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
W pierwszym
dniu targów, polskim wystawcom towarzyszył aktor Steffen Möller, który
wraz z ministrem Sawickim witał gości, zachęcał zwiedzających do
degustacji polskich specjałów, aby pokazać, że „POLSKA naprawdę
SMAKUJE”.
Prezencjom towarzyszyły występy zespołów i kapeli folklorystycznych.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/