Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Waga inwentarzowa
2022-08-10 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-737AA-14
2014-01-17 -
Schładzalniki używane
2013-01-24 -
Daszki dla prosiąt NI-2
2014-06-04 -
Kretołap z podglądem Pułapka na krety
2014-05-12
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W dniach 22-24 kwietnia 2016 r. w Warszawie odbyła się piąta edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia.

Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W trakcie Targów Regionalia można było wiele smaków polskich i zagranicznych regionów opartych na wielopokoleniowych recepturach, a także żywność ekologiczna i organiczna. Nie mogło zabraknąć słodyczy, wyrobów mleczarskich, mięs, ryb oraz regionalnych trunków, a dla wielbicieli kawy czy herbaty też znalazło się coś ciekawego.
Poza tym, przybyli mogli wybierać w wyrobach rzemiosła artystycznego i ludowego, barwnych tekstyliach i odzieży inspirowanej folklorem, oryginalnej biżuterii, czy naturalnych kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz ekologicznych środkach czystości.
Każdy ze zwiedzających miał niebywałą okazję do wyboru interesujących go zagadnień z bogatego bloku tematycznego, w trakcie którego można było wysłuchać wykładów z zakresu dobrych praktyk w promocji dziedzictwa kulturowego Mazowsza, czy poszerzyć swoją wiedzę w obrębie greckich ziół stosowanych nie tylko w kuchni ale i w lecznictwie, a także zgłębić swoją wiedzę odnośnie zalet produktów oznaczonych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną.
– Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
W trakcie targów można było również wziąć udział w konkursie to nie tylko na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, a także i wygrać kosz produktów od wystawców. Ponadto istniała możliwość skorzystania z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.
Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
