W dniach 22-23 marca 2013 roku odbyło się w Uniejowie ostatnie z cyklu szkoleń dla hodowców drobiu i przetwórców mięsa drobiowego województwa wielkopolskiego.
Wszystkie pięć szkoleń zostało zorganizowanych przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, a finansowane było ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Podczas dwudniowej konferencji w Uniejowie hodowcy oraz producenci mięsa drobiowego zapoznali się z następującymi tematami:
-
problemami patologii drobiu w Polsce
-
bezpieczeństwem żywności
-
biosekuracją w fermach drobiu rzeźnego
-
podstawami edukacji finansowej
-
aspektami ekonomicznymi produkcji drobiu w Polsce i wybranych państwach Unii Europejskiej
-
organizowaniem grup producenckich
-
funkcjonowaniem lokalnych grup działania
-
autoprezencją w sprawach kryzysowych
-
problemami chowu i hodowli drobiu oraz znakowaniem drobiu omawianym w COPA COGECA i UE
-
promocją mięsa drobiowego na rynku polskim i europejskim
-
metodami uszlachetniania i zagospodarowania podmiotu kurzego
-
wykorzystaniem nagrzewnic w hodowli drobiu
-
tematyką mikroorganizmów probiotycznych w rolnictwie.
Warto w tym miejscu także dodać, że wcześniejsze szkolenia odbywały się również w:
-
Polichnie – dla hodowców z województwa łódzkiego
-
Rytro – dla hodowców z województwa małopolskiego
-
Nałęczowie – dla hodowców z województwa lubelskiego
-
Kumiale – dla hodowców z województwa podlaskiego.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ze tego wydarzenia, którą znajdziecie poniżej.
źródło: Gospodarz.pl foto:
Gospodarz.pl