Świętomięs Polski w Gdańsku - 10 i 11 sierpnia 2013 r.

W przeciągu minionych dwóch, trzech lat „Świętomięs Polski” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń propagujących ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory. Niewątpliwym osiągnięciem tego przedsięwzięcia jest to, że pod wspólnym sztandarem promocyjnym udało się zgromadzić zarówno hodowców, producentów oraz handlowców, a także połączyć w jednej akcji trzy gatunki mięs: drób, wieprzowinę i wołowinę. Nie trzeba tłumaczyć jak wielkie znaczenie – zwłaszcza w niełatwych czasach – ma ta integracja, będąca znakomitym spoiwem całego środowiska branży mięsnej.

Świętomięs Polski w Gdańsku - 10 i 11 sierpnia 2013 r.

Na markę „Świętomięsa” zapracował niekonwencjonalny sposób realizacji imprezy. Jej kształt i zawartość merytoryczna zostały wypracowane na bazie wcześniejszych, wieloletnich doświadczeń przez Jacka Marcinkowskiego i Andrzeja Łyszyka.  W myśl założeń ich autorskiej koncepcji impreza jako całość ma stanowić właściwie jedno wielkie, dynamiczne widowisko rozgrywające się równocześnie na kilku, kilkunastu planach. Zgromadzona publiczność może więc podziwiać prezentacje artystyczne i popisy sportowe, uczestniczyć w pokazach kulinarnych, degustować, smakować najróżniejsze mięsne potrawy, spotykać się z konsultantami, by porozmawiać na temat wartości odżywczych i diecie, a wreszcie zaprosić własne dzieci do wielu punktów animacyjnych. To co odróżnia „Świętomięs Polski” od innych tego typu wydarzeń to właśnie jego spektakularny charakter, te nieustające akcje happeningowe, korowody i parady, dobór artystów, nie tylko tych znanych ale także uwzględniający lokalne gusta, jak również, co ważne, regionalna kuchnia związana z obszarem wydarzeń. W krajobraz imprezy wpisały się już na stałe „Kocioł Świętomięsny” czyli wielki gar do gotowania drobiowo-wieprzowo-wołowej strawy, warsztaty kulinarne – porady praktyczne z udziałem mistrzów sztuki, Zagroda Młodych Hodowców, w której dzieci wymalowują najrozmaitsze profile zwierząt hodowlanych,  strefa Mięso dla Zdrowia, z naukowcami wyższych uczelni, strefa Mięso dla Sportu, gdzie można nie tylko podziwiać zmagania sportowe, ale też wziąć udział w zajęciach rekreacyjnych oraz obszar Sceny Ludowej, na którym działają nie tylko zespoły folklorystyczne ale też obowiązuje smaczna kuchnia regionalna. Stałym i jakże istotnym elementem wydarzenia jest „Carnelius”, nagroda dla dziennikarzy, wyłanianych w kilku kategoriach przez specjalnie powołaną Kapitułę. Wyróżnienie przyznawane co roku i wręczane na specjalnej Gali podczas Świętomięsnej Ceremonii cieszy się już sporym prestiżem w środowisku ludzi mediów i specjalistów z tej branży.

Tegoroczny „Świętomięs” będzie również miał charakter szczególny. Jeśli w Poznaniu o wyjątkowości imprezy stanowili m.in. ministrowie krajów Unii Europejskiej, którzy zaszczycili nas  swoją obecnością z racji polskiej prezydencji, a w Chorzowie były to tłumy mięsnych smakoszy, przybywający ze wszystkich stron Śląska, w Gdańsku sukces będzie polegał zapewne na masowym udziale w imprezie turystów z kraju i z zagranicy, odwiedzających w tym czasie Jarmark św.  Dominika. Wpisanie się w to największe w Polsce wydarzenie kulturalno – handlowe było w pełni przemyślane i zamierzone. Wysoka frekwencja może tylko sprzyjać efektowi promocyjnemu. Przez dwa dni, w sobotę i niedzielę, 10 i 11 sierpnia, „Świętomięs” będzie gościć na słynnym Długim Targu, w sercu gdańskiej starówki oraz na przyległych uliczkach. Znajdą tu miejsce wszystkie najważniejsze obszary tematyczne imprezy, wsparte bogatym programem artystycznym. Taka znakomita lokalizacja była możliwa tylko dzięki świetnej współpracy z gospodarzem Jarmarku – Międzynarodowymi Targami Gdańskimi. Nie ukrywamy, że z uwagi na dobre kontakty miejscowych producentów z przedsiębiorcami sąsiedniego Obwodu Kaliningradzkiego, liczymy – przy okazji ich pobytu na „Świętomięsie” – na dalsze pogłębienie współpracy branżowej. Z całą pewnością należy więc spodziewać się szerokiego udziału obywateli Federacji Rosyjskiej tłumnie zjeżdżających do Trójmiasta właściwie w każdy weekend. Nie zabraknie też turystów z Niemiec i Holandii tak licznie odwiedzających w tym czasie Gdańsk. Zatem nastąpi swoiste umiędzynarodowienie imprezy.

Nowością tegorocznej edycji jest przeniesienie części aktywności na plażę. Trudno byłoby nie dostrzec okazji do skutecznych działań PR na takim terenie, zwłaszcza nad morzem i w środku lata. I stąd ten oryginalny pomysł. Na plaży w Brzeźnie, 10 sierpnia, zorganizowanie zostanie strefa sportowa „Świętomięsa”. Nieustające turnieje plażowych dyscyplin: siatkówki, koszykówki i piłki nożnej, a nawet rugby oraz zajęcia rekreacyjne i pokazy ratownictwa wodnego, przy akompaniamencie zespołów muzycznych na scenie przy molo i obfitym poczęstunku w postaci grillowych przysmaków mięsnych, oraz możliwość skorzystania z porad dietetyków w „Mięsnej Wszechnicy” i zabawa z dziećmi z „Zagrodzie Młodych Hodowców”  może stanowić nie lada atrakcję dla wczasowiczów.

Czytaj na następnej stronie...



Tagi:
źródło: