Smaki Regionów w Poznaniu

Ma ktoś ochotę na pajdę chleba ze smalcem? A na kieliszeczek tradycyjnej nalewki przygotowanej według staropolskiej receptury? A może na plaster szynki wędzonej w drewnianej beczce? Jeśli tak, to w dniach 27-30 września 2014 r. zapraszamy do Poznania!

Smaki Regionów w Poznaniu

Medal Targów SMAKI REGIONÓW

Medal Targów SMAKI REGIONÓW otrzymają najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniać będzie m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez  produkt zgłoszony do konkursu. Produkty do udziału w konkursie mogli zgłaszać wystawcy lub podwystawcy Targów Smaki Regionów 2014. Ogłoszenie wyników odbędzie podczas uroczystości otwarcia targów. Pawilon 6 (Scena Główna), niedziela 28.09.2014 godz. 11.00

Kulinarne Perły

W niedzielę 28 września poznamy laureatów XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymają statuetkę „Perła 2014”. Zostaną również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Również dla profesjonalistów

Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Równolegle odbywają się bowiem Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food oraz Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro. Tym samym kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, mogą znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
 

Otwarcia i konferencje prasowe dla dziennikarzy

Oficjalne otwarcie targów Smaki Regionów odbędzie się w niedzielę 28 września o godz. 11.00 w pawilonie 6 (Scena Główna). Natomiast konferencję prasową bloku targów Polagra zaplanowano na poniedziałek 29 września na godz. 11.00 (Centrum Prasowe).
 
Wstęp na Targi Smaki Regionów jest wolny.

27 - 30 września, godziny otwarcia 9-17.


Tagi:
źródło: