Relacja z Pierwszego Święta Indyka w Koźminku

Wczoraj, czyli 15 maja tego roku odbyła się pierwsza edycja Święta Indyka w Koźminku. Organizatorem imprezy był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza.

Relacja z Pierwszego Święta Indyka w Koźminku

Mimo początkowych trudności spowodowanych nieprzyjemną aurą, na Święcie Indyka pojawiło się mnóstwo zwiedzających. Mogli oni dowiedzieć się bezpośrednio od specjalistów oraz hodowców nie tylko o walorach smakowych, ale i właściwościach dietetycznych tego mięsa podczas wykładu.


Nie obyło się bez pokazu szybkiego gotowania, gdzie głównym składnikiem było mięso indycze. Nie tylko można było się nauczyć przyrządzania kilku prostych i smakowitych potraw, ale także i spróbować ich smaku.


Podczas imprezy odbył się konkurs profesjonalnego gotowania, gdzie część jury była wylosowana spośród publiczności. Oceniali oni podczas degustacji wygląd, zapach i smak potrawy.


Poza tym całe Święto Indyka uświetnione zostało licznymi występami artystycznymi jak wystąpienie kabaretu, kapeli czy parady miejscowej orkiestry dętej. Także i najmłodsi przygotowali coś dla widzów. Była i pieśń o indyku i nie tylko oraz różnego rodzaju tańce.
 

Z kolei dla najmłodszych również przygotowano liczne atrakcje. Można było zobaczyć żywe indyki oraz trzydniowe pisklaki. Co więcej, otóż jedną z nagród pośród licznych konkursów były żywe indyki!

 

Ponadto można było skorzystać z konsultacji i porad różnych instytucji doradczych, a także zakupić żywe ptaki, pasze i dodatki paszowe dla tychże zwierząt, wyposażenie budynków inwentarskich lub inne niezbędne do hodowli indyków artykuły.

 

Święto Indyka było zainspirowane Świętem Gęsi, które już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością.


Zapraszamy do naszej galerii na relacje fotograficzną - kliknij





Tagi: