| Autor: redakcja1

Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej

2 października podczas Jesiennych Targów Rolno – Ogrodniczych AGROMARSZ w Marszewie (powiat pleszewski) odbyło się podsumowanie Przeglądu Kulinarnego pt. „Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej”. W pawilonie wystawowym Centrum Edukacyjno – Wystawowego w Marszewie powstało szesnaście stoisk przygotowanych przez laureatów konkursu, na których częstowano konkursowymi potrawami.

Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej
Przegląd, którego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rolnicza, trwał od lutego do września br. W tym czasie w trakcie różnego rodzaju uroczystości, spotkań, targów czy dożynek odbywały się degustacje potraw z pyrą i korbolem. Zasady przeglądu były bardzo proste, należało przygotować potrawy, których głównym składnikiem będzie dynia bądź ziemniaki, a najlepiej jedno i drugie. Tak jak w latach ubiegłych kreatywność, pasja i kulinarne umiejętności uczestników konkursu zachwyciły organizatorów i gości targów. Potrawy urzekały smakiem, wyglądem i oryginalnym doborem składników, uzupełnieniem kulinarnych propozycji były efektowne dekoracje stoisk, które nawiązywały do bogactwa jesiennych spiżarni. Wszystkie konkursowe potrawy oraz ugotowana w kuchni polowej zupa z grochem i dynią przeznaczone zostały do degustacji wśród gości targów. W sumie rozdano blisko dwa tysiące porcji potraw na bazie pyry i korbola.
 
Wśród gości, którzy odwiedzili konkursowe stoiska byli m.in.: Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Wiceprezes WIR i zarazem Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego Bogdan Fleming, Członkowie Zarządu WIR Jolanta Nawrocka i Zbigniew Stajkowski oraz Wiesława Nowak Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Konrad Wojciechowski Za-ca Dyrektora Departamentu PROW Urzędu Marszałkowskiego oraz Robert Mikołajczak Kierownik CEW w Marszewie.
 
Po wnikliwej analizie materiałów zgromadzonych podczas trwania całego konkursu oraz oglądzie stoisk przygotowanych podczas marszewskich targów, komisja konkursowa pod przewodnictwem Prezesa WIR zdecydowała o przyznaniu tytułu laureata przeglądu wszystkim jego uczestnikom. Tym samym laureatami zostali: Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew, KGW Nowa Wieś, KGW Wyki, KGW Ździętawy, KGW Budy, KGW przy OSP Chełmce, KGW Opatówek, KGW Rozdrażew, Grupa Odtworzeniowa Dziedzictwa Kulinarnego Sobiesęki Trzecie „OKUPNICZANKI”, KGW Trzcielin, KGW Czekanów, KGW Zwola, KGW Zielniczki, KGW Czarne Piątkowo, Sołectwo Wtórek oraz Zespół Szkół Przyrodniczo – Politechnicznych W Marszewie. Wszyscy laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody w postaci robotów kuchennych oraz voucher na wyjazd studyjny do Parlamentu Europejskiego ufundowany przez Europosła Andrzeja Grzyba.
 
Podsumowując tegoroczną edycje konkursu kulinarnego Przez WIR Piotr Walkowski skierował podziękowania dla Pana Roberta Mikołajczaka Kierownika Centrum Edukacyjno – Wystawowego WODR w Marszewie za wsparcie organizacji podsumowania przeglądu oraz zaprosił do udziału w przyszłorocznej odsłonie konkursu, która odbywać się będzie pod hasłem „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca”.

Organizatorem Przeglądu kulinarnego Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej była Wielkopolska Izba Rolnicza przy wsparciu Samorządu Województwa Wielkopolskiego oraz Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich „Gospodyni”. Patronat honorowy nad Konkursem objął Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb oraz Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Galeria zdjęć z podsumowania Konkursu dostępna jest na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
 


Tagi:
źródło: