| Autor: redakcja6

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food już za nami

W dniach od 8 do 11 października odbyła się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food.

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food już za nami
Event, który miał miejsce na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, został objęty honorowym patronatem przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalembę. Na największej w Europie Środkowo-Wschodniej imprezie z branży spożywczej spotkali się producenci, handlowcy, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, technolodzy, ministrowie, politycy i tłumy zainteresowanych. Przedstawiony został szeroki asortyment różnorodnych produktów, takich jak: mięsa i jego przetwory, ryby, zioła, przyprawy, produkty mleczarskie, wyroby cukiernicze, wina, wódki i likiery, żywność zdrowa i dietetyczna oraz wiele innych artykułów.
 
Przestrzeń targów została podzielona na trzy salony tematyczne. Pierwszy z nich obejmował Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów. Zaprezentowana na nim została różnorodna i bogata ekspozycja produktów spożywczych. Drugim obszarem był Salon Win i Alkoholi, na którym przedstawiono oferty przemysłu winiarskiego i spirytusowego połączone z degustacją alkoholu. Trzecia przestrzeń obejmowała Salon Wyposażenia Sklepów, czyli nowoczesne rozwiązania dla handlu.
 
Większość rozmówców, z którymi redakcja Gospodarz.pl przeprowadziła wywiad, była mile zaskoczona organizacją imprezy. Wśród zwiedzających, zainteresowanie wzbudziły nie tylko wyśmienite produkty, ale również sposób ich prezencji. Firmy, których stoiska szczególnie sprzyjały realizacji strategii marketingowej zostały nagrodzone w konkursie Acanthus Aureus. Wśród laureatów znalazło się również Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Obecny na targach minister rolnictwa zauważył, iż Polska ma bardzo dobre podstawy do rozwoju branży żywnościowej i bardzo dobrze te możliwości wykorzystuje. Polskie produkty cieszą się coraz większym uznaniem zarówno wśród państw członkowskich UE jak i krajów trzecich. W handlu produktami rolno-spożywczymi nadal przeważa eksport nad importem. W ubiegłym roku zanotowano dodatni jego bilans, który wyniósł ponad 2,6 mld euro, natomiast w 2012 r. możliwe jest osiągnięcie poziomu 3 mld euro.
 
Na tak spektakularnej imprezie nie mogło zabraknąć również przyznania nagród najlepszym spośród dziesiątek i setek zgłaszanych do konkursu produktów. Podczas uroczystości wręczone zostały Złote Medale Polagra-Food 17. produktom mleczarskim, wyrobom wędliniarskim oraz olejowi. Eksperci oraz zwiedzający oceniali potrawy przygotowane przez firmy wędliniarskie pod względem estetycznym oraz smakowym. Laureaci otrzymali dyplomy i statuetki.
 
Oprócz odbywających się w tym czasie Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, na terenie MTP miały miejsce równolegle: Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech, Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro, Targi Techniki Pakowania i Logistyki Taropak oraz Targi Wyposażenia Hoteli Invest-Hotel. Stanowiło to spójną płaszczyznę prezentacji najnowszych osiągnięć w branży żywnościowej.
 
Ze względu na przypadającą w tym roku 50-tą rocznicę wdrożenia unijnej Wspólnej Polityki Rolnej, na targach zaprezentowana została także wystawa objazdowa przedstawiająca dokonania WPR od 1962 roku po obecne czasy. Zdaniem ministra rolnictwa, targi są najlepszym miejscem do dyskusji na temat WPR, jej przeszłości i przyszłości. Celem WPR jest uczynienie rolnictwa europejskiego silnym i konkurencyjnym na światowych rynkach.
 
Zwiedzający mogli zobaczyć multimedialną krowę odpowiadającą na pytania dotyczące historii WPR oraz drzewko szczęścia, na którym wieszano życzenia odnośnie jej przyszłości. Wystawa, którą można było oglądać podczas Polagra-Food, była jednym z najważniejszych wydarzeń kampanii informacyjnej zorganizowanej przez Komisję Europejską w ramach obchodów 50-lecia WPR.


Tagi:
źródło: