Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Kulinarna podróż z polską żywnością
Pod takim hasłem odbyło się doroczne, noworoczne spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz członków Kierownictwa resortu z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego.
Kulinarna podróż z polską żywnością
- Mam nadzieję, że to spotkanie jest dobrą okazją do nawiązania kontaktów i zacieśnienia współpracy między członkami Korpusu Dyplomatycznego a przedstawicielami polskiej branży rolno-spożywczej – powiedział minister Krzysztof Jurgiel witając zebranych gości.
W spotkaniu uczestniczyli ambasadorowie akredytowani w Polsce reprezentujący wszystkie kontynenty. Część krajów była reprezentowana przez radców ds. ekonomicznych/rolnych.
Ponadto obecni byli także przedstawiciele Sejmu i Senatu RP, MSZ, stowarzyszeń branżowych i firm sektora rolno-spożywczego oraz agencji i inspekcji rolnych.
- Polska prowadzi poszukiwania nowych rynków zbytu. Ufam, że będą Państwo zachęcać przedsiębiorców w swoich krajach do nawiązywania współpracy z polskimi kontrahentami, w celu zwiększenia wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi. Liczę także na wsparcie w kontaktach z administracją w Państwa krajach, ponieważ przyniesie ona nam wszystkim niewątpliwe korzyści – zaapelował minister Jurgiel wyrażając jednocześnie zadowolenie, że polska żywność zdobywa uznanie coraz większej liczby odbiorców na całym świecie.
Na zakończenie wystąpienia minister Krzysztof Jurgiel złożył dyplomatom, ich rodzinom i współpracownikom życzenia pomyślności w 2016 roku i zachęcał do odbycia kulinarnej podróży z polską żywnością.
- Szefowie kuchni przygotowali potrawy z polskich produktów, ale inspirowane kuchniami kontynentów: Afryki, Azji, Ameryki Północnej i Południowej – podkreślił minister Jurgiel.
Większość produktów wykorzystanych w dzisiejszej prezentacji wytwarzanych jest w 4 unijnych oraz 5 krajowych systemach jakości, a także w ramach programu MRiRW - Poznaj Dobrą Żywność, które gwarantują jakość i powtarzalność produktów rolno-spożywczych.