| Autor: redakcja6

Królowa pasz w Szepietowie

Już po raz XIII na terenach wystawowych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbył się Podlaski Dzień Kukurydzy. Pogoda dopisała, a organizatorzy zadbali oto, aby goście nie nudzili się ani przez chwilę.

Królowa pasz w Szepietowie

Podlaski Dzień Kukurydzy w Szepietowie

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy już po raz kolejny zorganizował imprezę, na której kukurydza pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie.
 
Dzięki możliwości skorzystania z wiedzy doświadczonych doradców PODR i przedstawicieli firm nasiennych, wielu atrakcjom i słonecznej aurze Szepietowo odwiedziło wielu gości, zarówno plantatorów wraz z rodzinami, miłośników kukurydzy, jak i osoby, które przybyły na pola demonstracyjne ośrodka w ramach niedzielnego spaceru.
 
Kukurydza na stałe wpisała się w strukturę zasiewów podlaskich pól jako jedna z najważniejszych roślin paszowych wykorzystywanych w żywieniu bydła. Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy goście mogli zapoznać się ze 126 jej odmianami z 21 firm nasiennych.
 
Uprawa kukurydzy podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy w Szepietowie

Po raz pierwszy na polu kukurydzy wydzielona została cześć, na której prowadzona była intensywna technologia uprawy – „TOP Kukurydza”(Związane jest to z stosowaniem nawożenia startowego podczas siewu w postaci fosforanu amonu, pogłównym nawożeniem w postaci mocznika i soli potasowej w trzech różnych dawkach oraz ochroną fungicydową).

Wykłady podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy w Szepietowie

Osoby zainteresowane Integrowaną Ochroną kukurydzy przed agrofagami mogły wysłuchać wykładu dr hab. Pawła Beresia, pracownika TSD Instytut Ochrony Roślin-BIP Rzeszów. Celem integrowanej ochrony nie jest bezwzględna walka ze szkodnikami, ale takie sterowanie ich liczebnością, które ogranicza do minimum ryzyko powstawania poważnych strat w plonach.

 
Kulinarnym akcentem zakończono cykl wykładów dotyczących kukurydzy. Dr Roman Warzecha, pracownik IHAR-PIB opowiedział o zaletach spożycia produktów z kukurydzy, ich walorach odżywczych, smakowych i możliwościach zastosowania.

(kliknij, aby powiększyć...)

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: