2 października w Centrum Edukacyjno-Wystawowym w Marszewie k. Pleszewa odbyła się kolejna edycja jesiennych targów rolno – ogrodniczych, których tematem wiodącym jest szeroko rozumiana energia odnawialna oraz zagadnienia związane z efektywnym gospodarowaniem energią w gospodarstwach rolnych i domowych.
Jak co roku wystawcy zaprezentowali bogatą ofertę materiałów budowlanych i urządzeń grzewczych a także sprzętu rolniczego oraz środków produkcji. Tradycyjnie odbył się kiermasz roślin i materiałów ogrodniczych, nie zabrakło również stoisk promujących tradycyjną żywność i lokalne produkty. Powstały także punkty informacyjne przygotowane przez instytucje działające w otoczeniu rolnictwa, gdzie przez cały dzień można było zasięgnąć porady w kwestiach dotyczących m.in. dotacji dla obszarów wiejskich w ramach PROW 2014 -2020.
Tegorocznym targom towarzyszyło spotkanie przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Południowej Wielkopolski, które zorganizowane zostało z okazji jubileuszu 150 lecia działalności tych organizacji oraz 120 lecia powstania Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Odbyło się także podsumowanie Przeglądu Kulinarnego zorganizowanego przez Wielkopolska Izbę Rolniczą pod hasłem „Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej”. W ramach przeglądu powstało 16 stoisk degustacyjnych przygotowanych przez laureatów konkursu, na których częstowano potrawami z dyni i ziemniaków. Organizatorem obydwu wydarzeń była Wielkopolska Izba Rolnicza i Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich GOSPODYNI przy wsparciu Zespołu Szkół Politechniczno – Przyrodniczych CKU w Marszewie oraz Centrum Edukacyjno – Wystawowego w Marszewie.
Wielkopolską Izbę Rolniczą na targach reprezentowali Członkowie Zarządu Jolanata Nawrocka i Zbigniew Stajkowski oraz Wiceprezes Bogdan Fleming i Prezes Piotr Walkowski.
źródło: Gospodarz.pl/WIR foto:
WIR