| Autor: redakcja6

O przyszłości dla produkcji trzody chlewnej w Pawłowicach

Dnia 27 marca 2014 roku w Instytucie Zootechniki, Państwowym Instytucie Badawczym Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach odbyła się konferencja dotycząca przyszłości produkcji trzody chlewnej w Polsce.

O przyszłości dla produkcji trzody chlewnej w Pawłowicach



Ponadto podczas wykładu można było dowiedzieć się jakie czynniki oddziałujące na rozwój rynku stwarzają dla niego szanse, a które z nich wpływają na zagrożenia. Wśród pozytywnych czynników ekspert wymienił m.in. wzrost konsumpcji wieprzowiny na świecie, fundusze na rozwój rolnictwa w latach 2014-2020, wykorzystanie potencjału rezerw siły roboczej, rozwój rynku wysokojakościowego mięsa i przetworów mięsnych oraz wykorzystanie istniejących chlewni do ponownego zasiedlenia. Z kolei największe zagrożenia niosą za sobą zwłaszcza: problemy paszowe utrudniające długoterminowe planowanie produkcji, rosnąca nieprzychylność mediów czy też nierówne dopłaty obszarowe w Unii.
 
Tuż po krótkiej przerwie głos zabrali specjaliści z Belgii: Luc Goethals i Emma Teirlynck, którzy opowiedzieli o zastosowaniu maślanu wapnia w żywieniu trzody chlewnej, mającym wpływ na poprawę stanu zdrowia jelit tych zwierząt. Według specjalistów, w ostatnich latach na całym świecie wykazano znaczące korzyści będące efektem wykorzystania maślanu wapnia w diecie różnych gatunków zwierząt. Wśród zalet dotyczących jego stosowania eksperci wymienili: optymalne trawienie, maksymalne wchłanianie, działanie przeciwzapalne (a przez to poprawę wydajności zwierząt), blokowanie patogennych bakterii oraz ograniczanie bądź eliminowanie drobnoustrojów z rodzaju Salmonella. Poinformowali także jak ważny jest maślan wapnia w żywieniu dzięki możliwości stymulowania odporności jelitowej oraz rozwoju korzystnej mikroflory.

Jaka przyszłość dla produkcji trzody chlewnej w Polsce?Jaka przyszłość dla produkcji trzody chlewnej w Polsce?
(kliknij, aby powiększyć)
 
Ostatnim, ale jakże ważnym zagadnieniem poruszonym podczas konferencji były ekonomiczne uwarunkowania produkcji tuczników. Wykład, który wygłosił dr inż. Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach, był transmitowany na żywo na portalu Gospodarz.pl. Zarówno przybyli jak i oglądający on-line dowiedzieli się jak kształtowała się produkcja mięsa wieprzowego w latach ubiegłych i w roku bieżącym oraz jak wyglądają prognozy pogłowia trzody chlewnej w kolejnych latach. W czasie prelekcji poruszono także aktualny dla Polski temat wirusa ASF, który pociągnął za sobą falę niekorzystnych następstw m.in. spadek poziomu cen wieprzowiny klasy E w stosunku do średnich cen w Danii czy Niemczech. Przedstawiono również udział kosztów paszowych w całkowitych kosztach produkcji tuczników.
 
Konferencję zakończyła żywiołowa dyskusja moderowana przez dr inż. Mariana Kamyczka.

Galerię zdjęć z opisywanego wydarzenia już tradycyjnie znajdziecie poniżej.


Tagi:
źródło: