Celem tej imprezy jest promocja mięsa drobiowego na polskim rynku oraz wyrobienie u konsumentów przekonania o jego wyjątkowych walorach dietetycznych i bezpieczeństwie żywnościowym. Poprzez kampanię promocyjną zamierzamy doprowadzić do wzrostu spożycia mięsa drobiowego w kraju.
W dniu 14.05.2011r. odbędzie się także konferencja organizowana przez KZGPR-IG oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy z współudziale przedstawicieli samorządów, instytucji rolniczych, mediów, organizacji producentów. nt walorów mięsa drobiowego, marketingu konsumenckiego oraz działań promocyjnych podejmowanych przez branżowe organizacje producentów drobiu. Wykłady poprowadzą naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko –Mazurskiego, pracownicy firm obsługujących rynek drobiu zarówno z Polski jak i z Niemiec oraz specjaliści w żywieniu .W każdej z konferencji weźmie udział ok. 80 uczestników.
W programie „Święta Indyka” zaplanowany jest interesujący program artystyczny z udziałem gwiazd polskiej estrady (zespół Leszcze) Program artystyczny zakłada również organizację wielu konkursów i zabaw dla publiczności nt. drobiu. Uczestnicy święta będą mieli okazję otrzymać gadżety promujące mięso indycze a także żywe indyki. Zaangażowane firmy cateringowe do obsługi tej imprezy będą oferowały na swoich stoiskach dania z indyka. Zachętą do zakupów tych produktów mają być rozdawane książki pod tytułem „Wszystko o indyku czyli drobiowe kulinaria i kulturalna” zawierające sprawdzone przepisy na dania z indyka oraz wiele ciekawych informacji o tych ptakach. Integralną częścią planowanej imprezy będą konkursy kulinarne , których ideą jest zachęcenie zarówno osób prywatnych jak i restauracji do przyrządzania oraz spożywania zdrowych i smacznych potraw z mięsa indyczego. W Jury konkursowym wezmą udział zaproszeni goście (przedstawiciele samorządów, instytucji rolniczych, mediów, artyści oraz osoby wyłonione spośród publiczności).
Analogiczna impreza promocyjna odbędzie się także w Sokółce pt. „Święto Kurczaka” w czerwcu , z tej też okazji zostanie wydana kolejna książka pod tytułem „ Wszystko o kurczaku, czyli drobiowe kulinaria i kulturalia”.
Źródło: http://www.kzgpr.pl/