I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w tym roku obchodzi 20 – lecie swojego powstania, z tej okazji organizowana jest I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego, która odbędzie się w dniach 29–31 sierpnia 2014 roku w Centrum Wystawowo – Szkoleniowym Sielinko, koło Poznania.

I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego
Wydarzenie Honorowym Patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jest pierwszym tego typu organizowanym w Polsce - poświęcone wyłącznie rasom mięsnym. Ma na celu zaprezentowanie efektów 20 – letniej pracy hodowców zrzeszonych w Związku, jak również promocję hodowli bydła mięsnego.

W wystawie weźmie udział około 150 wystawców zrzeszonych w PZHiPBM, którzy łącznie zaprezentują blisko 100 sztuk zwierząt. W związku z ogromną rangą wydarzenia, spodziewany jest liczny udział członków PZHiPBM których obecnie jest już blisko 950. Zaproszonych zostało 150 gości z całej Europy: Ministrowie, Posłowie oraz Senatorowie, a także przewodniczący związków branżowych z Polski, Francji, Niemiec, Anglii, Litwy, Łotwy, Czech a nawet Turcji. Ponadto w związku z organizowanym seminarium z zakresu hodowli bydła mięsnego, w wydarzeniu uczestniczyć również będą naukowcy z polskich uczelni rolniczych.

Część oficjalna będzie mieć miejsce w sobotę (30 sierpnia) w godzinach południowych. Podczas wystawy zorganizowane zostanie dodatkowo seminarium naukowe dotyczące chowu i hodowli bydła mięsnego z udziałem specjalistów z polskich uczelni, natomiast 31 sierpnia odbędzie się aukcja bydła mięsnego.

Program I Krajowej Wystawy Bydła Mięsnego
 

Piątek (29.08)
8:00 – 20:00 Przywóz zwierząt przez hodowców
Sobota (30.08)
9:00 – 16:00 Ocena zwierząt
10:00 – 11:00 Msza Święta połączona
z poświęceniem Sztandaru
11:00 – 12:15 Uroczyste otwarcie I Krajowej Wystawy Bydła Mięsnego (wręczenie odznaczeń - w obecności przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
12:00 - 17.00 Pokaz grillowania mięsa wołowego połączony z degustacją
14:00 – 16:00 Prezentacja i ocena zwierząt
16:00 – 17:00 Konkurs na ringu – „Ile waży zwierzę?”
(nagroda: steki z różnych ras bydła mięsnego)
18:00 – 18:45 Seminarium z zakresu hodowli bydła ras mięsnych połączone z dyskusją
18.45 – 19.30 Wręczenie dyplomów i pamiątek okolicznościowych
19.30 – 24:00 Uroczysta kolacja – spotkanie hodowców
Niedziela (31.08)
11:00 – 12:00 Wybranie superczempiona,
pokaz punktowania zwierząt
12:00 – 13:00 Wręczenie pucharów i dyplomów
za czempionaty i wiceczempionaty
12:00 - 17.00 Pokaz grillowania mięsa wołowego połączony z degustacją
13:00 – 15:00 Aukcja zwierząt
13:00 – 15:00 Kącik dla dzieci
16.00 Uroczyste zakończenie I Krajowej Wystawy Bydła Mięsnego
 


Tagi:
źródło: