W programie imprezy znalazły się liczne konkursy dla publiczności jak rzut świńską nóżką, podnoszenie świnki, strzelanie z wiatrówki czy też konkurs rysunkowy dla dzieci polegający na namalowaniu świnki. Warto podkreślić, iż dla najlepszych dorosłych startujących przygotowano specjalne upominiki, które otrzymały także wszystkie dzieci biorące udział w zmaganiach rysunkowych.
(kliknij, aby powiększyć)
Ważnym punktem Festiwalu był konkurs kulinarny pod hasłem „Mięso wieprzowe – pyszne i zdrowe!”, przy czym oceniano potrawy w kategorii smalcu domowego, schabu na zimno czy „potrawy z wieprzowiny dla całej rodziny”. W zmaganiach wzięło udział 14 zespołów. Jak podkreślali jurorzy, wybór był niezwykle trudny, a bogactwo doskonałego smaku dań nie ułatwiało kwestii wyłonienia najsmaczniejszych potraw. W końcu udało się jednak wybrać najlepszą trójkę, a wielu uczestnikom konkursu przyznano także specjalne wyróżnienia .
(kliknij, aby powiększyć)
Smakowitą część Festiwalu stanowiły degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny, po które w kolejce mogli ustawić się wszyscy przybyli na imprezę. Schab i gulasz wieprzowy podbiły podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
kliknij, aby powiększyć)
Czytaj dalej na następnej stronie...