Festiwal Jabłka
Już 26 września na odnowionym Rynku w Katowicach odbędzie się wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi. Sadownicy, którzy przyjadą do Katowic z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal mieszkańców Śląska.
- Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim, co do wielkości producentem tych owoców na świecie i największym ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do prawie 50 krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia – mówi Witold Boguta – prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w imieniu organizatorów Festiwalu.
W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowane zostały pokazy kulinarne pt: Jabłko od kuchni w wykonaniu Remigiusza Rączki, które zakończą się degustacją przygotowanych dań – polędwiczek na różowo z karmelizowanymi jabłkami, śledzi z jabłkiem i cebulą oraz wątróbki z jabłkiem i octem winnym.
Ciekawie zapowiada się quiz „Wszystko, czego nie wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotuje wykładowca z SGGW – prof. Kazimierz Tomala. Jabłko „na język” weźmie Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.
Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak przygotować smakołyki z jabłkiem w roli głównej. Pokazy kulinarne każdorazowo kończyć się będą wspólną degustacją. A do wyboru będą: szarlotka (bez mieszania i jaj) z kaszą manną, cukrem i mąką, ciasteczka serowe z jabłkiem, ajerkuchy z apfelmusym, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym, śledź z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym oraz wątróbka z jabłkiem i octem winnym
Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych – dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty artystyczne, zabawy zręcznościowe oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci „dmuchawców”, pokazów baniek mydlanych, „baloniaków” oraz malowania buziek.
Przejdź na następną stronę by zobaczyć program Festiwalu Jabłka w Katowicach...