Niedziela 02.03.2014
SALA A
MODERATOR SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim
11:00 – 11:30 Monika Grzeszuk: Nowatorski program Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK – „Zdrowa Krowa”
11:30 – 12:30 dr Marcin Gołębiewski i dr Jan Slósarz: Ocena zmian wskaźników techniczno – produkcyjnych w gospodarstwach objętych programem „Zdrowa Krowa”.
12:30 – 13:30 dr Marek Balcerak: Opłacalność i koszty jednostkowe mleka w gospodarstwach objętych programem „Zdrowa krowa” w latach 2010-2013.
13:30 – 14:00 Monika Grzeszuk i Michał Benet: Kazeina-składnik mleka i jego znaczenie w serownictwie.
SALA C
MODERATOR prof. dr hab. Henryk Grodzki
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Henryk Grodzki – SGGW Warszawa: Uwarunkowania i systemy produkcji wołowiny w Polsce.
11:30 – 12:00 prof. dr hab. Maciej Adamski – UP Wrocław: Technologie opasu młodego bydła rzeźnego.
FORUM HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ
Piątek 28.02.2014
SALA C
MODERATOR dr Tadeusz Blicharski
11:00 – 11:30 dr inż. Tadeusz Blicharski – PZHiPTCh „POLSUS”: PROW 2014-2020 dla producentów trzody chlewnej.
11:30 – 12:00 Krzysztof Serwa – ITOCHU CORPORATION:
Tryptofan i walina – aminokwasy limitujące w diecie trzody chlewnej.
12:00 – 12:30 dr inż. Tadeusz Blicharski – PZHiPTCh „POLSUS” Unijne regulacje obowiązku etykietowania mięsa wieprzowego.
Sobota 01.30.2014
SALA C
MODERATOR prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Zygmunt Pejsak – PIW Puławy – PIB: Afrykański pomór świń – jak chronić krajowe stado świń przed chorobą.
11:30 – 12:00 mgr Józef Homanowski – Pellon Sp. z o. o.: Płynne żywienie świń – fakty, mity, szanse i zagrożenia.
12:00 – 13:00 red. K. Bujoczek – Okrągły Stół – topagrar Polska Regulacje prawne w zakresie stosowania leków weterynaryjnych w chlewni – jak zachować zdrowy rozsądek?
13:00 – 13:30 dr Krzysztof Janeczko – UP Wrocław, Debata na temat nowego PROW: Konsekwencje hiper proliferacji-zasady zarządzania nadmiernie licznymi miotami.
13:30 – 14:00 Krzysztof Serwa – ITOCHU CORPORATION FRAMELCO C-Line – monoglicerydy w walce z problemami zdrowotnymi trzody chlewnej.
14:00 – 14:30 dr inż. Mirosław Wantuła – AMIWA E – asystent w produkcji trzody chlewnej.
FORUM HODOWLI DROBIU
Piątek 28.02.2014
SALA D
MODERATOR Barbara Ulatowska – Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
11:00 – 11:30 Joanna Łątkowska Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Nowe reguły wspólnej organizacji rynków mięsa i jaj.
11:30 – 12:00 prof. dr hab. Iwona Kosieradzka SGGW: Pasze z roślin GMO – znakowanie pasz i żywności pochodzenia zwierzęcego.
12:00 – 12:30 Ministerstwo Ochrony Środowiska, Nowy BREF dla ferm drobiu
Sobota 01.03.2014
SALA D
MODERATOR prof. dr hab. Andrzej Rutkowski
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Andrzej Rutkowski – UP Poznań:
Perspektywy powrotu do stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
11:30 – 12:00 prof. Jan Jankowski – UWM Olsztyn: Efektywność stosowania różnych poziomów i źródeł sodu w żywieniu drobiu.
12:00 – 12:30 dr Sebastian Kaczmarek – UP Poznań, Metody konserwacji ziarna kukurydzy a jej wartość pokarmowa dla drobiu.
12:30 – 13:00 Tomasz Wojtczak – Mechanika NAWROCKI Sp. z o. o.: Sterylizacja pasz wizytówką najwyższej jakości.
Przejdź dalej, by zobaczyć mapki targów