Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-29
-
Wiosenne nawożenie azotem – zasady
2025-01-29 -
Skup zbóż według GUS
2025-01-29 -
Ceny zbóż w skupie (12.01.2025)
2025-01-29
Poznaj produkty
-
Systemy zarządzania dystrybucją
2016-01-07 -
Zbiornik opryskiwacza ZOZ400
2011-10-27 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30 -
Zbiornik do opryskiwacza ZBZ600
2011-10-27 -
Pokrywa wychwytująca FL 200 na zbiornik IBC
2016-05-05 -
Przetrząsacz karuzelowy Sip SPIDER 400|4 ALP
2019-12-18
„Fakty i mity o mleku” – laktoza w mleku i ocena spożycia mleka przez młodzież
Polska Izba Mleka od lat organizuje cykl konferencji pod wspólną nazwą „Fakty i mity o mleku”. 25 listopada odbyło się drugie ze spotkań zaplanowanych na 2014 rok. Tym razem tematem przewodnim była laktoza zawarta w mleku oraz ocena spożycia mleka wśród młodzieży.
"Fakty i mity o mleku"
Spotkanie odbyło się w gmachu Zespołu Szkół Rolniczych, a wśród zaproszonych oprócz uczniów byli również licznie przybyli nauczyciele, jak również pielęgniarki szkolne.
W drugiej części tegorocznej edycji konferencji ekspertami byli prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska oraz dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska, na co dzień pracujące w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży w Białymstoku.
Wykład prof. Janiny Danuty Piotrowskiej-Jastrzębskiej
Prof. Jastrzębska w swoim wykładzie zwróciła uwagę na informacje, które od pewnego czasu bardzo często pojawiają się w mediach, jakoby spożywanie mleka i produktów mlecznych, które w swym składzie zawierają laktozę, miało negatywny wpływ na zdrowie dzieci, młodzieży jak również dorosłych. Obaliła mit, że z nietolerancją na cukier mleczny, jakim jest laktoza, cierpi 30% społeczeństwa. Wskazała, że na potwierdzoną klinicznie klasyczną przypadłość nietolerancji laktozy cierpi jedynie nieco ponad 3% polskiego społeczeństwa. Podkreśliła również, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. A mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin.
Wykład dr Ireny Białokoz-Kalinowskiej
W kolejnym wystąpieniu dr. n. med. Irena Białokoz – Kalinowska zaprezentowała przeprowadzone wśród młodzieży badania oceniające spożycie mleka wśród młodzieży. Wynik badań nie jest jednak zadowalający. Wskazuje bowiem na potrzebę ciągłej edukacji już od najmłodszych lat w zakresie promocji spożycia mleka i jego przetworów. Tylko dzięki takim działaniom możemy zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również uświadomić im, że są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety.
Konferencja z cyklu „Fakty i mity o mleku” odbyła się 25 listopada 2014 roku w Białymstoku. Konferencję sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.