Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Opryskiwacz RAM
2020-08-05 -
Tarcze do korekcji racic WG2066
2014-08-04 -
Ładowarka kołowa GIANT V5003T X-TRA
2015-04-22 -
Pompa Viscomat 90
2013-12-13 -
Ładowarka magazynowa ML 1370 Farmer
2020-10-07
„Fakty i mity o mleku” – laktoza w mleku i ocena spożycia mleka przez młodzież
Polska Izba Mleka od lat organizuje cykl konferencji pod wspólną nazwą „Fakty i mity o mleku”. 25 listopada odbyło się drugie ze spotkań zaplanowanych na 2014 rok. Tym razem tematem przewodnim była laktoza zawarta w mleku oraz ocena spożycia mleka wśród młodzieży.
"Fakty i mity o mleku"
Spotkanie odbyło się w gmachu Zespołu Szkół Rolniczych, a wśród zaproszonych oprócz uczniów byli również licznie przybyli nauczyciele, jak również pielęgniarki szkolne.
W drugiej części tegorocznej edycji konferencji ekspertami byli prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska oraz dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska, na co dzień pracujące w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży w Białymstoku.
Wykład prof. Janiny Danuty Piotrowskiej-Jastrzębskiej
Prof. Jastrzębska w swoim wykładzie zwróciła uwagę na informacje, które od pewnego czasu bardzo często pojawiają się w mediach, jakoby spożywanie mleka i produktów mlecznych, które w swym składzie zawierają laktozę, miało negatywny wpływ na zdrowie dzieci, młodzieży jak również dorosłych. Obaliła mit, że z nietolerancją na cukier mleczny, jakim jest laktoza, cierpi 30% społeczeństwa. Wskazała, że na potwierdzoną klinicznie klasyczną przypadłość nietolerancji laktozy cierpi jedynie nieco ponad 3% polskiego społeczeństwa. Podkreśliła również, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. A mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin.
Wykład dr Ireny Białokoz-Kalinowskiej
W kolejnym wystąpieniu dr. n. med. Irena Białokoz – Kalinowska zaprezentowała przeprowadzone wśród młodzieży badania oceniające spożycie mleka wśród młodzieży. Wynik badań nie jest jednak zadowalający. Wskazuje bowiem na potrzebę ciągłej edukacji już od najmłodszych lat w zakresie promocji spożycia mleka i jego przetworów. Tylko dzięki takim działaniom możemy zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również uświadomić im, że są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety.
Konferencja z cyklu „Fakty i mity o mleku” odbyła się 25 listopada 2014 roku w Białymstoku. Konferencję sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.