Bronisław Komorowski i Marek Sawicki na otwarciu targów Polagra Food

Z udziałem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyła wczoraj w Poznaniu ceremonia otwarcia Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

Bronisław Komorowski i Marek Sawicki na otwarciu targów Polagra Food

Polagra Food

- Å»ywność i smak jest czÄ…stkÄ…, nie tylko kultury narodowej, ale i czÄ…stkÄ… tożsamoÅ›ci narodowej. One też nas ksztaÅ‚tujÄ… – powiedziaÅ‚ Prezydent RP podczas uroczystoÅ›ci otwarcia targów.

- Za nami 25 lat wolnoÅ›ci, 10 lat czÅ‚onkostwa w Unii Europejskiej. To dobry dla nas okres. To okres, w którym wspólnie budowaliÅ›my pozycjÄ™ naszego rolnictwa – podkreÅ›liÅ‚ minister Marek Sawicki.


Szef resortu rolnictwa zwróciÅ‚ uwagÄ™, że polska żywność eksportowana jest do ponad 70 krajów Å›wiata, że wciąż zdobywa nowe rynki. Za tak wspaniaÅ‚e wyniki minister zÅ‚ożyÅ‚ podziÄ™kowania przedsiÄ™biorcom, twórcom tej żywnoÅ›ci oraz oczywiÅ›cie rolnikom.

Tegoroczna edycja targów zgromadziÅ‚a okoÅ‚o 1300 wystawców z 45. krajów. Wraz z PolagrÄ… Food odbywajÄ… siÄ™ również targi: Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest-Hotel, Taropak oraz rozpoczÄ™te wczoraj Smaki Regionów.

DziÅ› odbyÅ‚y siÄ™ także m.in.: wspólna konferencja prasowa ministra Marka Sawickiego oraz prezesa MTP Andrzeja Byrta oraz zorganizowana przez resort rolnictwa konferencja pt. „25 lat przemian w polskim rolnictwie”.

MówiÄ…c o przemianach w ciÄ…gu minionych 25 lat minister Marek Sawicki zwróciÅ‚ uwagÄ™, że:

- DziÅ› mamy wspaniaÅ‚Ä… ofertÄ™ różnorodnych, wielorakich, podkreÅ›lam to ciÄ…gle, wywodzÄ…cych siÄ™ z polskiej tradycji kulinarnej, najlepszych na Å›wiecie, najsmaczniejszych produktów żywnoÅ›ciowych. To wÅ‚aÅ›nie ta jakość. To wÅ‚aÅ›nie ta nasza, polska zaradnoÅ›ci. To wÅ‚aÅ›nie ta nasza, polska pracowitoÅ›ci sprawiÅ‚a, że z kraju, który jeszcze dziesięć lat temu byÅ‚ importerem netto żywnoÅ›ci staliÅ›my siÄ™ znaczÄ…cym eksporterem polskiej, najlepszej na Å›wiecie żywnoÅ›ci na caÅ‚y Å›wiat.



Tagi:
źródło: