| Autor: redakcja3

Brokuły - smak natury

Firma Sakata – światowy lider w uprawie i produkcji warzyw oraz nasion i sadzonek roślin ozdobnych – zachęca do udziału w Międzynarodowej Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów.

Brokuły - smak natury

Uczestnicy konferencji spotkają się w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku. Na gości wydarzenia czekają prelekcje światowej klasy specjalistów, dyskusja panelowa, show kulinarne oraz wizyta na poletkach pokazowych.

Główne cele Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów to:

  • propagowanie spożycia brokułów w Europie Środkowo-Wschodniej,

  • stworzenie najlepszej strategii marketingowej dla produktów brokułowych, które spełniają oczekiwania klientów,

  • analiza potrzeb rynków wschodnich i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów rolnych.

Konferencja będzie okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do nawiązania współpracy i nowych kontaktów.
 

Program konferencji „Brokuły – smak natury”

 
 7 października 2014 roku
 
 
10:00 – 10:30
 
Rejestracja gości & welcome coffee
 
10:30 – 11.10
 
OTWARCIE KONFERENCJI
Produkcja brokułów na świecie – wykład wprowadzający
 
 
Alan Sicard,
President Sakata Vegetables Europe
 
Sesja I: Aspekty gospodarcze produkcji i eksportu brokułu
 
 
11:10 – 11.50
 
Perspektywy oraz wyzwania rynkowe
w zakresie produkcji brokułu na świecie
 
dr David Hughes,
Profesor marketingu żywności w Imperial College w Londynie (Wielka Brytania)
Ekspert w zakresie trendów konsumenckich. Doradzał wielu organizacjom i firmom z branży spożywczej
 
11:50 – 12:30
 
Analiza potrzeb i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów ogrodniczych
 
dr Paweł Szymczak,
Doktor inżynier nauk rolniczych, specjalista uprawy warzyw (Polska)
 
 
12:30 – 13.10
 
Wzrost konsumpcji brokułów
w Europie Środkowo – Wschodniej – czynniki sukcesu
 
prof. Henryk Mruk,
Profesor nauk ekonomicznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
(Polska)
Współpracuje z przedsiębiorstwami w zakresie tworzenia strategii rozwoju i budowania pozycji marki. Wśród jego zainteresowań naukowych znajdują się m.in. zachowania konsumentów oraz marketing artykułów żywnościowych
 
13:10 – 13:40
 
PRZERWA KAWOWA
 
 
13:40 – 15.00
 
Wariacje kulinarne na temat brokułu – pokaz autorskich potraw Tomasza Jakubiaka,
gospodarza popularnego programu „Jakubiak lokalnie” w telewizji kuchnia +
 
 
15:00 – 16:00
 
LUNCH
 
 
Sesja II: Walory zdrowotne i promocja konsumpcji brokułu
 
 
16:00 – 16:30
 
 
Brokuł: wartości zdrowotne - przeciwnowotworowe, przeciwzapalne  - lecznicze
 
dr Elizabeth Jeffery,  
Profesor z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (Stany Zjednoczone)
Prowadzi badania w zakresie diety i zapobiegania chorobom. Zajmuje się w szczególności żywnością funkcjonalną: przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi właściwościami nieodżywczych składników pokarmowych
 
16:30 – 17:00
 
 
Smaczny z natury – brokuł w diecie Polaków
 
Małgorzata Desmond,
Dietetyk i specjalista medycyny żywienia
 
 
17:00 – 18:00
 
 
Popularyzacja wartości zdrowotnych brokułu – tendencje konsumpcyjne na rynku żywnościowym w Rosji
 
 
prof. Jurij Pawlenko,
Profesor z Instytutu Ekonomiki Rosyjskiej Akademii Nauk w Moskwie (Rosja)
Ekonomista, ekspert rynku wschodniego W pracy naukowej zajmuje się m.in. instytucjonalnymi problemami rozwoju ekonomicznego
 
18:00 – 19:00
 
Panel dyskusyjny z udziałem ekspertów oraz podsumowanie konferencji
 
- prof. Henryk Mruk
- dr David Hughes
- dr Elizabeth Jeffery
- dr inż. Paweł Szymczak
- prof. Jurij Pawlenko

 8 października 2014 roku
 
 
8:00 – 09:00
 
Wymeldowanie z hotelu, wyjazd autokarami na teren pól pokazowych
 
9:00 – 10:00
 
Przejazd
 
10:00 – 11:30
 
Zwiedzanie pól pokazowych odmian brokułów (Zdunowo, pow. Płoński)
 
11:30 – 12:30
 
Lunch
 
 
 
12:30 – 14:00
 
Przejazd autokarów na lotnisko Chopina w Warszawie
 

 



Tagi:
źródło: