Iwona Zawinowska o badaniu okresu przydatności do spożycia
Drugi dzień spotkania szkoleniowego otworzył wykład Iwony Zawinowskiej Biura Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego GIW na temat badania okresu przydatności do spożycia pod kątem zgodności z kryterium dla Listeria monocytogenes. Uczestnicy konferencji poznali także zmiany planowane w procedurach kontroli organów Inspekcji Weterynaryjnej podmiotów sektora mleczarskiego, w szczególności w odniesieniu do nadzoru nad bezpieczeństwem mleka surowego. Ukazano także stan i statusy zaawansowania możliwości prowadzenia eksportu na wybrane rynki Państw Trzecich.
Joanna Gajda o wymaganiach w znakowaniu produktów mleczarskich
Przedpołudniową sesję konferencyjną poprowadziła Joanna Gajda z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która przedstawiła uczestnikom interpretacje wymagań dotyczących znakowania produktów mleczarskich w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
Bożena Pławska o nowym stanie prawnym dot. znakowania środków spożywczych
Następnie Bożena Pławska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiła nowy stan prawny w zakresie ogólnego znakowania środków spożywczych - na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz przepisów krajowych.
Bogumiła Mikołajczak o nadzorze nad środkami chemicznymi
Wykład zamykający dotyczył tematu nadzoru nad środkami chemicznymi w zakładach mleczarskich, który omówiła Bogumiła Mikołajczak - Kujawsko-Pomorski Lekarz Weterynarii w latach 2002-2013.
Konferencja szkoleniowa branży mleczarskiej oraz inspekcji weterynaryjnej spotkała się z dużym zainteresowaniem, zgromadziła duże grono uczestników reprezentujących obie specjalizacje. Stała się okazją do dyskusji oraz wymiany informacji i doświadczeń pomiędzy ekspertami, branżą mleczarską i lekarzami weterynarii.