Targi FERMA 2021 w formie online to wyjście naprzeciw potrzebom profesjonalnych hodowców bydła, trzody chlewnej oraz drobiu, a także firm, które zajmują się dostarczaniem produktów i usług pomocnych w ich codziennej pracy. Przeniesienie targów i konferencji do sieci to szansa na wirtualne spotkanie ekspertów, które z uwagi na panującą pandemię nie mogło dojść do skutku w tradycyjnej formie.
W związku z tym, wszystkie konferencje będą prowadzone na żywo, a oto i ich pełny plan:
19.02 (piątek) – godz. 10:00 – 13:30
Forum Hodowli Bydła
Wyzwania w produkcji bydła mlecznego i mięsnego w obliczu pandemii oraz rosnących wymogów dotyczących ochrony zwierząt
Tematyka:
-
Organizacja bazy paszowej w warunkach pogłębiającego się deficytu wody
-
Perspektywy eksportu polskich produktów mlecznych i mięsnych (poza UE)
-
Wpływ umów CETA i TTIP na rynek mleka i wołowiny
-
Wpływ ograniczenia spożycia mięsa wołowego na rynek w perspektywie długofalowej
Za to w dyskusji udział wezmą:
-
Maciej Pohl,
-
Henryk Olejniczak,
-
Robert Neneman,
-
dr Roman Frankowski,
-
dr Ryszard Kujawiak.
19.02 (piątek) – godz. 13:30 – 15:00
Forum Hodowli Drobiu
Polskie drobiarstwo w punkcie zwrotnym? Narastający problem salmonelli, pandemia COVID – 19 i grypa ptaków, nowe trendy – samoregulacja branży, nowe technologie i innowacje
Tu udział w dyskusji wezmą:
-
dr hab. Monika Michalczuk – prof. SGGW Warszawa,
-
Marcin Baranowski – dyrektor operacyjny Modernhatch,
-
Adam Plewiński – Piast Pasze.
20.02 (sobota) – godz. 10:00 – 13:30
Forum Hodowli Trzody Chlewnej
Rezerwy technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne, które trzeba uruchomić na poziomie gospodarstwa, aby odnaleźć się na dzisiejszym rynku trzody chlewnej.
Tematyka:
-
Jak produkować w niepewnej sytuacji epidemiologicznej i rynkowej?
-
Czy rynek trzody chlewnej się podniesie?
-
Jakie perspektywy produkcji trzody chlewnej w Polsce?
-
Czy zasady bioasekuracji są realizowane w praktyce?
-
Czy wpływ ograniczeń stosowania pasz GMO wpłynie na rynek wieprzowiny?
-
Dlaczego producenci świń powinni być zrzeszeni w grupach?
-
Jak ograniczyć koszty i nie tracić na jakości tuczu trzody?
Natomiast udział w dyskusji wezmą:
-
Michał Dudek,
-
Marian Kałek,
-
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak.