Hiszpania od lat jest uznawana za europejskiego potentata w produkcji cytryn. Plantatorzy cytryn z tego kraju wytwarzają aż 80% wszystkich owoców tego gatunku w Unii Europejskiej.
Według analityków, w sezonie 2015/2016 produkcja hiszpańskich cytryn wyniosła 802,0 tys. ton i jest najniższa od 5 lat. Wobec 1154 tys. ton owoców wytworzonych w sezonie 2015/2016, jest to aż 44-procentowy spadek produkcji. Można zatem uznać, że na przestrzeni 6 ostatnich sezonów zbiory cytryn w Hiszpanii w sezonie 2014/2015 były rekordowe. Wstępne prognozy dotyczące ilości wytworzonych cytryn na zbliżający się sezon 2016/2017 określają produkcję tych owoców na poziomie podobnym jak przed pięcioma laty. Prawdopodobnie zbiory wyniosą ok. 980,0 tys. ton. i będą o ok. 22% większe niż w sezonie bieżącym.
Porównując dane z ostatnich sześciu sezonów można stwierdzić, że średnioroczna produkcja cytryn w Hiszpanii wyniosła ponad 950 tys. ton owoców. Tylko dwukrotnie – w sezonach: 2012/2013 i 2015/2016 – produkcja cytryn nie przekroczyła poziomu 900 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Freshplaza, foto:
Gospodarz.pl/DK