Jak wynika z danych WAPA zapasy jabłek w dniu 1 marca 2013 r. w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,13 mln t, co stanowiło poziom o 18% niższy w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim.
Największymi zapasami tych owoców spośród krajów Unii Europejskiej, mimo spadku o 18% w porównaniu do okresu sprzed roku, mogły pochwalić się Włochy - blisko 680 tys. t. Na drugim miejscu znajdowała się Polska z zapasami na poziomie 606 tys. t. Była to wielkość o 6% wyższa niż przed rokiem.
Poza Czechami, Polska była jedynym krajem w Unii, gdzie zapasy były wyższe niż rok wcześniej. Największy spadek zapasów rok do roku zanotowano w Wielkiej Brytanii (-51% do 26 tys. t) oraz Hiszpanii (-44% do blisko 73 tys. t) – podaje Bank BGŻ.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu