Według danych WAPA zapasy jabłek w Polsce na dzień 1 kwietnia 2017 r. wyniosły 580 tys. t i były o 2,5% mniejsze w ujęciu rocznym. W marcu br. upłynniono około 227 tys. t. jabłek, wobec 209 tys. t w analogicznym okresie ubiegłego roku, czyli o 5% więcej (r/r).
Jak podaje portal Foodnews zapasy jabłek w całej UE, chociaż są nieco niższe niż w marcu 2016 r., to nadal utrzymują się na wysokim poziomie 2,06 mln t. Szczególnie niepokojący wydaje się fakt, że we włoskich chłodniach nadal znajduje się około 674 tys. t owoców.
Według Magdaleny Kowalewskiej, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, zmniejszająca się podaż jabłek znajduje swoje odzwierciedlenie w sezonowym wzroście ich cen na rynku krajowym. W kwietniu br., podobnie jak w marcu przeciętnie ceny skupu jabłek były wyższe w ujęciu rocznym. Według danych MRiRW w kwietniu br. średnio za kilogram jabłek deserowych płacono 1,15 PLN, czyli o 7% więcej niż w marcu br. i o 11% więcej niż w kwietniu 2016 r. Warto jednak podkreślić, że były one o 17% niższe niż średnio w kwietniu w ostatnich pięciu latach.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Magdalena Kowalewska foto:
Gospodarz.pl/ fot. Alicja Tylkowska