Jak wynika z danych WAPA na początku maja 2014 roku zapasy jabłek w krajowych chłodniach wynosiły 275 tys. ton i były o niemal 50% większe w odniesieniu do tego samego okresu przed rokiem. Oznacza to również, że kwietniu br. zapasy jabłek w Polsce zmalały o 220 tys. ton w porównaniu do 216 tys. ton w kwietniu roku poprzedniego – informuje Bank BGŻ.
W związku z tym, poziom sprzedaży jabłek w kwietniu tego roku był większy niż w ubiegłym. Niemniej jednak, dane przedstawione przez portal fruit-inform.com wskazują, że import jabłek do Rosji z Polski w kwietniu 2014 roku ukształtował się w granicy 80 tys. ton i był o 32% mniejszy niż w tym samym miesiącu przed rokiem.
Wzrosnąć mógł udział pozostałych kanałów zbytu takich jak eksport do krajów Unii, rynek krajowy czy też sektor przetwórczy. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w kwietniu tego roku zakłady przetwórcze zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały łącznie o 17% więcej soków z owoców i warzyw w Polsce niż w analogicznym czasie w roku poprzednim. Od stycznia do kwietnia 2014 roku wolumen ten zwiększył się o 10,6% w ujęciu rocznym.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu