| Autor: redakcja1

Włochy czołowym producentem brzoskwiń i nektaryn w UE

Włochy zajmują pierwszą pozycję w produkcji brzoskwiń i nektaryn w Unii Europejskiej oraz drugie miejsce w świecie, zaraz po Chinach - podaje FAMMU/FAPA.

Włochy czołowym producentem brzoskwiń i nektaryn w UE

Zbiory brzoskwiń i nektaryn we Włoszech

Jak wynika z danych ISTAT, w sezonie 2015/2016 kraj odnotował zwyżkę zbiorów tych owoców w skali sezonu o 2,2% do 1,413 mln ton. Zeszłoroczna włoska produkcja brzoskwiń wyniosła 579 tys. ton względem 555,237 mln ton w poprzednim sezonie, a nektaryn – 760 tys. ton wobec 765,064 tys. ton. ISTAT wyodrębnia w statystykach jako osobą pozycję produkcję odmian brzoskwiń o miąższu przylegającym do pestki – w wysokości 74 tys. ton w stosunku do 68 tys. ton w poprzednim sezonie.
 
Uprawa owoców pestkowych odgrywa kluczową rolę w sektorze rolnym w kilku regionach, zarówno na północy kraju, w szczególności w rejonie Emilia-Romagna i Piemont, jak i w południowej jego części - Kampania. Zbiory owoców przypadają w większości na dwa miesiące letnie, tj. czerwiec i lipiec, a większość włoskich brzoskwiń i nektaryn jest spożywana w postaci świeżej.

Eksport brzoskwiń i nektaryn

Włochy są też liderem w eksporcie tej grupy owoców, które trafiają przede wszystkim na rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. W 2014 r. zaobserwowano wywóz w wysokości 298,442 tys. ton, tj. o 19% mniej niż w 2013 roku. Wysyłka w 2015 r. jest szacowana na 308 tys. ton.
 
W 2014 roku zmalał eksport do Niemiec o 12%, które zajmują pierwsze miejsce w rankingu odbiorców z 44% udziałem. W omawianym roku Włochy zwiększyły zakupy brzoskwiń i nektaryn o 25,8%, w tym głównie z Hiszpanii o 31%.

Zbiory czereśni we Włoszech

Poza brzoskwiniami i nektarynami Włochy są również znaczącym producentem czereśni. W sezonie 2015/2016 włoska produkcja tych owoców jest wstępnie oceniana na 131,2 tys. ton. W 2014 roku 30% wzrost zbiorów zaobserwowano w południowej części kraju, skąd pochodzi blisko dwóch trzecich całej produkcji. Tak dobre wyniki zostały osiągnięte za sprawą wyjątkowo korzystnych warunków pogodowych dla upraw sadowniczych w szczególności w fazie formowania owoców.
 
Włochy są eksporterem czereśni deserowych. W 2014 r. ich sprzedaż zagraniczna osiągnęła 10,4 tys. ton, a największym importerem były Niemcy, do których trafiło 4,7 tys. ton tych  owoców. Na włoski rynek są przywożono czereśnie z Hiszpanii, Turcji i Austrii. W omawianym roku ich import nieznacznie przewyższył eksport.



Tagi:
źródło: