Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
DEALER John Deere 5055e 4x4 55KM + Kabina
2012-04-23 -
NOWA Brona chwastownik 3 lub 6 metrów
2011-11-16 -
Pługi Maschio Moro
2014-04-01
Włochy czołowym producentem brzoskwiń i nektaryn w UE
Włochy zajmują pierwszą pozycję w produkcji brzoskwiń i nektaryn w Unii Europejskiej oraz drugie miejsce w świecie, zaraz po Chinach - podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory brzoskwiń i nektaryn we Włoszech
Jak wynika z danych ISTAT, w sezonie 2015/2016 kraj odnotował zwyżkę zbiorów tych owoców w skali sezonu o 2,2% do 1,413 mln ton. Zeszłoroczna włoska produkcja brzoskwiń wyniosła 579 tys. ton względem 555,237 mln ton w poprzednim sezonie, a nektaryn – 760 tys. ton wobec 765,064 tys. ton. ISTAT wyodrębnia w statystykach jako osobą pozycję produkcję odmian brzoskwiń o miąższu przylegającym do pestki – w wysokości 74 tys. ton w stosunku do 68 tys. ton w poprzednim sezonie.
Uprawa owoców pestkowych odgrywa kluczową rolę w sektorze rolnym w kilku regionach, zarówno na północy kraju, w szczególności w rejonie Emilia-Romagna i Piemont, jak i w południowej jego części - Kampania. Zbiory owoców przypadają w większości na dwa miesiące letnie, tj. czerwiec i lipiec, a większość włoskich brzoskwiń i nektaryn jest spożywana w postaci świeżej.
Eksport brzoskwiń i nektaryn
Włochy są też liderem w eksporcie tej grupy owoców, które trafiają przede wszystkim na rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. W 2014 r. zaobserwowano wywóz w wysokości 298,442 tys. ton, tj. o 19% mniej niż w 2013 roku. Wysyłka w 2015 r. jest szacowana na 308 tys. ton.
W 2014 roku zmalał eksport do Niemiec o 12%, które zajmują pierwsze miejsce w rankingu odbiorców z 44% udziałem. W omawianym roku Włochy zwiększyły zakupy brzoskwiń i nektaryn o 25,8%, w tym głównie z Hiszpanii o 31%.
Zbiory czereśni we Włoszech
Poza brzoskwiniami i nektarynami Włochy są również znaczącym producentem czereśni. W sezonie 2015/2016 włoska produkcja tych owoców jest wstępnie oceniana na 131,2 tys. ton. W 2014 roku 30% wzrost zbiorów zaobserwowano w południowej części kraju, skąd pochodzi blisko dwóch trzecich całej produkcji. Tak dobre wyniki zostały osiągnięte za sprawą wyjątkowo korzystnych warunków pogodowych dla upraw sadowniczych w szczególności w fazie formowania owoców.
Włochy są eksporterem czereśni deserowych. W 2014 r. ich sprzedaż zagraniczna osiągnęła 10,4 tys. ton, a największym importerem były Niemcy, do których trafiło 4,7 tys. ton tych owoców. Na włoski rynek są przywożono czereśnie z Hiszpanii, Turcji i Austrii. W omawianym roku ich import nieznacznie przewyższył eksport.