Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego planuje produkcję wina lodowego
„Winnica Nad Dworskim Potokiem”, która powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni zamierza wyprodukować ekskluzywne wino lodowe.
Niezbędnym składnikiem takiego wina będą owoce pozyskane z zamarzniętych na krzewie winogron. Dlatego znaczącą role odrywa w tym przypadku mróz.
Jak do tej pory najniższe temperatury w rejonie Łaz osiągnęły poziom
Zdaniem kierownika Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach, najlepszym rozwiązaniem jest zebranie owoców z krzewów jeszcze w listopadzie, a ostatecznie w grudniu. W ubiegłym roku, po raz pierwszy przeprowadzono taki eksperyment. Wówczas winogrona pozyskiwano w nocy z 11 na 12 listopada.
Sztuka powstawania wina lodowego zakłada jego produkcję po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 roku. Ekskluzywny trunek z tego rocznika jest dlatego pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. Ze względu na sposób jego wytworzenia zostanie najprawdopodobniej przeznaczony na wyjątkowe okazje na jagiellońskiej uczelni. Do sprzedaży może trafić tylko niewielka jego ilość.
Według specjalistów tegoroczne plony są lepsze niż poprzednie. Na uwagę zasługują zwłaszcza białe odmiany winorośli, które stanowią większą część upraw „Winnicy Nad Dworskim Potokiem”.
Obecnie największe ilości win lodowych wytwarzane są na terenie Niemiec i Kanady.